zondag 6 augustus 2017

FARC-leider Londoño: 'Colombiaanse regering schendt vredesovereenkomst'

Autoriteiten arresteren prominent FARC-lid Gloria Martinez

(Bron foto: Twitter)

De leider van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, Rodrigo Londoño, ook bekend als 'Timochenko', zegt vandaag, zondag 6 augustus 2017, dat de Colombiaanse regering hun vredesovereenkomst heeft geschonden door een van de leiders van de organisatie te arresteren. 

Gloria Martinez, die de vrouwendivisie van de FARC leidt, werd vrijdag gearresteerd toen ze naar Cucuta reisde om een ​​academisch document te presenteren. Martinez, die 32 jaar actief is binnen de FARC, is het hoofd van de organisatie in de Transitie Zone 'El Negro Eliecer Gaitan', gevestigd in Caño Indio, Tibu. Zij is ook lid van het nationale team van Pedagogie van Vrede en was hoofd van het zogenoemde Monitoring en Verificatie Mechanisme van Bucaramanga, volgens Timochenko.


De groep waartoe ze behoort, Mujeres Farianas, heeft de Verenigde Naties gevraagd om van de Colombiaanse regering te eisen, dat zij de vredesovereenkomst nakomt.

Op 5 juni vertraagde Timochenko al de levering van wapens van de organisatie aan de VN, nadat de politie FARC-lid Yimmi Rios, bekend als Troyano, had aangehouden in de hoofdstad Bogota. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos beweerde, dat de arrestatie te wijten was aan een identiteitsprobleem en bureaucratische procedures, volgens de lokale politie.

'Met de arrestatie van Yimmi Rios kan elk lid van de FARC die betrokken is bij de uitvoeringstaken, worden aangehouden', waarschuwde Timochenko twee maanden geleden.

Zes FARC-leden zijn gedood sinds de vredesovereenkomsten in november zijn ondertekend. Het feit dat de regering de groeiende aanwezigheid van rechtse paramilitaire groepen niet herkent, is ook als een grote bedreiging voor het vredesproces in Colombia genoemd.

Ter informatie:(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen