woensdag 2 augustus 2017

Gekko's groter geworden na bouw dam in Cerrado-regio midden Brazilië

Door het eten van grote termieten zijn de koppen van de kleine gekko's gegroeid....

De Gymnodactylus amarali gekko (Bron foto: Guilherme Santoro/Science Magazine)

De bouw van een dam in Centraal-Brazilië heeft voor een opvallende snelle evolutie van gekko's in de regio gezorgd. In slechts 15 jaar tijd zijn de koppen van gekko's groter geworden - een aanpassing die hen in staat stelt een breder assortiment insecten te eten die door de dam beschikbaar zijn geworden, aldus Science Magazine dinsdag 1 augustus 2017.

Beginnend in 1996 heeft de dam een ​​reeks valleien overstroomd in de Braziliaanse savanne Cerrado-regio, waardoor bijna 300 eilanden werden gecreëerd.

Veel van de grootste hagedissoorten van de regio verdwenen van de nieuwe eilanden, waarschijnlijk omdat er niet genoeg voedsel was om in hun energiebehoeften te voorzien. Maar, een kleine gekko, de Gymnodactylus amarali - een termieteneter die eens leefde in het overstromingsgebied - bleef tenminste op sommige van de eilanden. Dit leidde tot een kans: grotere termieten, die eerder door de grotere hagedissen werden gegeten, waren nu gemakkelijke prooien voor de gekko's. Maar, er was een probleem. De gekko's hadden een slechts één centimeter brede koppen en enkele van de termieten waren bijna even groot. Het eten van ze was een uitdaging, een soort van een huiskat die tracht een eekhoorn in zijn mond te stoppen.

Om te bepalen of de gekko's in staat waren om zich aan te passen, verzamelden Mariana Eloy de Amorim, een evolutie ecoloog aan de Universiteit van Brasília, en collega's enkele dieren op vijf van de eilanden in 2011 en vergeleken ze met gekko's verzameld op vijf locaties langs de rand van het reservoir van de dam, habitat die niet door overstroming was geïsoleerd.

Ze hebben de grootte van de gekko's gemeten en na ze te hebben geëuthanaseerd werd hun maag opengesneden om erachter te komen wat ze hadden gegeten. De resultaten waren verrassend: ondanks de korte tijdsduur hadden de eilandgebonden gekko's koppen die 4% groter waren, rapporteert het team vandaag in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat lijkt misschien als een kleine verandering, maar met een grotere bek waren de gekko's in staat om grotere termieten te eten, waardoor ze een meer gevarieerd dieet kregen.

'U krijgt geen resultaten zoals deze elke dag'. zegt Thomas Schoener, een ecoloog aan de universiteit van Californië, Davis, en een studie auteur. 'Het is een soort van dit eureka moment, wanneer u een resultaat vindt dat daadwerkelijk uw verwachtingen voldoet over hoe iets moet werken.'

Lees hier het gehele artikel.

(Red. De Surinaamse Krant/Science Magazine)

0 comments:

Een reactie plaatsen