maandag 28 augustus 2017

Goudzoekers Paitoe en Veira hoeven van Newmont geen cent meer te verwachten

Ramdin: 'Newmont niet bereid om opnieuw met hen te onderhandelen'


Goudzoekers Poalosesa Paitoe en Orcanio Veira, die in juli 2015 beschoten zijn in het concessiegebied van Newmont Suriname, hoeven niet te rekenen op meer schadevergoeding dan ze hebben gehad. Het goudbedrijf is volgens topman Albert Ramdin niet bereid om opnieuw met hen te onderhandelen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 28 augustus 2017. 

Marcelino van der Vloot, die met een advocaat voor hen opkomt, zei eerder dat elk van de twee getroffen mannen minimaal een miljoen Amerikaanse  dollar moet krijgen, uitgaande van het beleid van schadeloosstelling van de multinational. Veira heeft 375.000 dollar ontvangen en Paitoe 275.000 dollar. 

'Het bedrijf heeft geen beleid om elke persoon een compensatie van een miljoen dollar te betalen', reageert Ramdin. Ook wijst hij erop, dat er geen verzekeringsuitkering van een miljoen dollar aan Newmont Suriname is gedaan voor deze kwestie. 

De mannen dreigen met een rechtszaak als hun eisen niet ingewilligd worden. Ze willen het verschil van het bedrag dat ze hebben gehad en een miljoen Amerikaanse dollar. De topman van Newmont wijst erop, dat de mannen het akkoord, dat door hen en hun advocaat in vrije wil is getekend en waarvoor betaling is ontvangen, een juridisch bindende overeenkomst is. 'We geloven dat in een rechtszaak de rechter dit akkoord intact zal laten, vooral omdat de betaling reeds heeft plaatsgevonden en zonder enig protest is geaccepteerd', beargumenteert Ramdin. 

De mannen waren illegaal in het concessiegebied toen ze betrokken zijn geraakt bij het schietincident. Newmont is volgens Ramdin juridisch niet verplicht om deze personen te compenseren. Echter, om humane redenen heeft Newmont aangeboden om met ze te onderhandelen, waarbij de mannen werden bijgestaan door een advocaat van hun keuze. Het akkoord dat in januari 2016 is gesloten voorzag in compensatie voor letsel, medische kosten, gemist inkomen en kosten voor juridische bijstand. 

0 comments:

Een reactie plaatsen