maandag 28 augustus 2017

Haïtiaanse Vereniging heeft het gehad met Haïtiaanse venters op straat

'De mensen hebben geen greintje respect voor de staat, ze blijven hun groenten verkopen op straat'

'Ik heb de districtscommissaris gezegd om hard tegen hen op te treden'


'De mensen hebben geen greintje respect voor de staat, die zoveel heeft geïnvesteerd in het opzetten van de markt. Ze blijven hun groenten en aardvruchten verkopen op straat.' Dat zegt Raymond Nicolas, voorzitter van de Haïtiaanse Vereniging, vandaag, maandag 28 augustus 2017, in de Ware Tijd. Het kan er bij hem niet in, dat zijn organisatie en de overheid zich hebben ingespannen en dat een aantal mensen zich toch niet aan de regels houdt. Suriname is volgens hem het enige land dat een markt heeft opgezet voor de Haïtianen. 

Nicolas: 'Dat wil zeggen, dat het land de mensen helpt, maar ze waarderen dat niet. Ik heb de districtscommissaris gezegd om hard tegen hen op te treden, anders blijven we aan de gang.'

Hij legt uit dat de vereniging voor de venters is opgekomen toen de politie hen telkens wegstuurde en hun producten afpakte. 

S.S. die een stand heeft op De Eenheidsmarkt, zegt dat er geen toeloop en daardoor nauwelijks omzet is. Zij en andere landgenoten hebben daarom besloten om ook op straat te verkopen. 'Ik heb huur te betalen en moet geld voor mijn moeder sturen in Haïti en daarom zijn we genoodzaakt om op straat te verkopen', zegt ze. Zij vreest niet dat de politie haar zal verwijderen. Mocht ze worden uitgezet naar Haïti, dan zal dat een verlichting voor haar zijn. 'Het wordt dan een gratis ticket, want ik wil graag terug naar mijn land, maar heb het geld niet om de ticket te kopen.'

Vorige week maandag is de situatie uit de hand gelopen toen Haïtiaanse venters bij de Centrale Markt aan de Waterkant geconfronteerd werden met de politie. Toen ze politieagenten zagen aankomen renden ze weg. Een van hen struikelde en moest met de ambulance naar de Spoedeisende Hulp vervoerd worden.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost zei, dat de mensen illegaal in het land zijn en zich juist daarom zouden moeten gedragen om uitzetting te voorkomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen