donderdag 3 augustus 2017

'In relatie met China is Suriname niet de underdog, maar gelijkwaardige partner'

'China wil de komende tijd meer voor het Surinaamse bedrijfsleven gaan betekenen'


In de relatie met China is Suriname niet de underdog, maar een gelijkwaardige partner, aldus minister Yldyz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van een tweedaags bezoek van de assistent-minister van Buitenlandse Zaken van China, Qin Gang, zo meldt Starnieuws vandaag, donderdag 3 augustus 2017.

China is dankbaar voor de 'consistente en gecommitteerde steun van Suriname', stelt Qin Gang. China wil de relatie meer diepgang geven en is bereid nog meer te stoppen in bepaalde sectoren.

Naast verschillende vergaderingen gaat hij ook het veld in waar verschillende Chinese projecten worden uitgevoerd. Er is een ‘ontmoeting geweest met vakministers. De ministers van Justitie & Politie, Volksgezondheid, Handel & Industrie, Onderwijs, Wetenschap & Cultuur en Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben aangegeven waar de steun van China in hun sectoren nog gebruikt kan worden. China én Suriname geven aan dat de samenwerking nog verder uitgediept moet worden.

Gang merkt op, dat er meer te doen is voor infrastructuur, educatie en trainingen. Het land stelt nog meer beurzen beschikbaar. Pollack-Beighle geeft aan, dat er momenteel tien Surinamers in China studeren. Het aantal plaatsen voor trainingen in China is uitgebreid van 134 naar 200. Voor dit jaar heeft Suriname 400 aanvragen lopen.

Gang stelt, dat zijn land ook voor het Surinaamse bedrijfsleven meer wil gaan betekenen de komende tijd. Op de vraag wat China van Suriname verwacht voor zoveel steun is een concreet antwoord uitgebleven. Beide ministers hebben aangegeven dat het om een gelijkwaardige partnerschap gaat. 'We zijn geen underdog. We worden ook niet zo geacht. Het bezoek demonstreert dat we als land gezien worden als een belangrijke soevereine partner met wie je gelijkwaardig in discussie kan gaan.'

Gang merkt op, dat de relatie gebaseerd is op de gelijkenissen tussen de twee landen. 'Het is een win-win samenwerking met voordelen voor beide landen.'

0 comments:

Een reactie plaatsen