donderdag 17 augustus 2017

Inheemse gemeenschappen in Brazilië vieren een belangrijke overwinning op de staat

Hooggerechtshof beslist in voordeel inheemsen in conflict over Xingu Inheemse Park en inheemse reservaten van Nambikwara en ParecisInheemse gemeenschappen in Brazilië hebben een belangrijke overwinning behaald, aangezien het Hooggerechtshof gisteren in hun voordeel heeft beslist in een conflict over het Xingu Inheemse Park, in de staat Mato Grosso, en de inheemse reservaten van Nambikwara en Parecis. Vertegenwoordigers van verschillende inheemse volken vierden buiten de rechtbank in Brasilia toen de beslissing werd aangekondigd, aldus TeleSUR vandaag, donderdag 17 augustus 2017.

De uitspraak weigerde het verzoek van de staat Mato Grosso om financiële compensatie in 1996 tegen het Nationaal Inheems Instituut, of Funai, in te dienen. De staat Mato Grosso heeft toen geklaagd dat het inheemse park van de Xingu - ongeveer 27.000 vierkante kilometer - onrechtmatig land van de staat bevat, terwijl Funai beweerde dat zij behoren tot de inheemse gemeenschappen.

De regering van president Michel Temer stond achter de compensatieclaim, samen met diverse andere stappen om de inheemse landrechten te beperken, waarvan critici zeggen, dat het een poging is om steun te krijgen van de lobby van de machtige grondeigenaren lobby in het Braziliaanse congres. Maar, het Hooggerechtshof heeft de vordering afgewezen.Rechter Marco Aurelio Mello verklaarde, dat er genoeg bewijsmateriaal was om te bewijzen dat alle parken traditioneel bezet zijn door inheemse gemeenschappen en andere gebieden in de omliggende gebieden. Hij noemde antropologische en archeologische studies die aantonen dat de bezetting tenminste 800 jaar eerder zou kunnen worden gedateerd.

'Inheemse gemeenschappen kunnen deze traditionele nederzetting niet ontkend worden', voegde rechter Alexandre de Moraes toe. 'Het eigendom is nooit doorgegeven aan de staat', zei hij. 'De Funai hoeft de staat niet te compenseren voor het gebruik van zijn eigen land.' 

De staat Mato Grosso werd veroordeeld de rechtskosten te betalen die Funai tijdens de gerechtelijke procedure heeft moeten voldoen..


Een inheemse betoger buiten de rechtbank, Lindomar van het Terena-volk, vertelde teleSUR, dat het Hooggerechtshof slechts haar werkzaamheden uitvoert om de Grondwet te handhaven, 'en niet de rechten van inheemse volkeren te laten vallen voor de belangen van de groep van grondeigenaren in het Congres.'

De dreiging voor de inheemse grondrechten is echter niet weggenomen. Het Hooggerechtshof heeft besloten om een ​​andere belangrijke uitspraak, over de vraag of inheemse groepen grond kunnen claimen dat ze verloren hebben voordat de huidige constitutie in 1988 in werking trad, aan te houden.
Maar Jaqueline, van de Guarani Kaiowa-inheemsen, vertelde teleSUR dat de 'enige reden die we niet op die gronden zijn geweest (sinds 1988) is, dat ze van ons werden gestolen, we werden uit ons land verdreven.'


(De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen