woensdag 23 augustus 2017

Inheemsen Peru willen geraadpleegd worden alvorens exploitatierechten worden verstrekt aan Frontera Energy Corp

Inheemsen nemen faciliteiten Canadees bedrijf in bezit als pressiemiddel naar regering


- 'Wordt onze eis niet ingewilligd, dan zullen onze broeders opstaan, ze zullen hun speren trekken om te rebelleren'


Inheemsen die op het grootste olieveld van Peru leven, hebben sommige faciliteiten in bezit genomen van Frontera Energy Corp om daarmee van de regering te eisen, dat een ​​inheemse rechtenwet wordt aangenomen alvorens een nieuw contract met het Canadese bedrijf te ondertekenen, aldus een inheemse leider tegenover persbureau Reuters, zo bericht TeleSUR vandaag, woensdag 23 augustus 2017.

Volgens een voorafgaande raadplegingswet, die in 2011 is aangenomen, moet de overheid eerst de inheemsen consulteren, ​​alvorens eventuele ontwikkelingsplannen goed te keuren die hen zouden kunnen beïnvloeden. Maar, volgens de inheemse leiders in Frontera's Block 192 weigerde de regering het overlegproces te doorlopen, alhoewel het onderhandelt over een nieuw contract met het energiebedrijf, waarvan de overeenkomst voor een periode van twee jaar deze maand afloopt.


'Als de overheid zegt, dat zij ons consulteert, dan zullen we het protest automatisch beëindigen', vertelde Wilmer Chavez, leider van de gemeenschap van Los Jardines, aan Reuters.

Bijna 25 vertegenwoordigers van ongeveer 120 inheemse gemeenschappen - met meer dan 40.000 inwoners in de stroomgebieden van de rivieren de Pastaza, Corrientes, Tigre en Marañon in de regio Loreto - zijn sinds maandag in Lima geweest om met de overheidsdiensten over dit onderwerp te praten. Maar, ze zeggen dat aan hun eisen niet is voldaan en daarom organiseren ze nu een reeks protesten.

Ter informatie:'We vragen de regering alleen om ons te raadplegen alvorens exploitatierechten te verstrekken voor 30 jaar voor Lot 192, anders zullen onze broeders opstaan, ze zullen hun speren trekken om te rebelleren', aldus Aurelio Chino, een van de vertegenwoordigers, ook een inheemse leider uit het Pastaza stroomgebied.

Met de vorige raadpleging wilden de inheemse gemeenschappen een verwantschap opzetten die de mensen in de regio zou helpen om infrastructuur te bouwen en om een betere milieumonitoring te bewerkstelligen.


Aurelio Lopez, leider van het stroomgebied van Marañón, zei dat olielekkages hebben geleid tot vervuiling van de rivier. Het land rond het bekken is niet meer vruchtbaar en de kinderen in de gemeenschappen lijden aan ziekten. 'Sinds 1970 hebben meerdere buitenlandse bedrijven Lot 192 uitgebuit en in de gemeenschappen zijn geen scholen, geen ziekenhuizen en er zijn geen gezondheidsposten, er zijn geen medicijnen of een dokter', zei Lopez.

 (De Surinaamse Krant/TeleSUR/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen