donderdag 24 augustus 2017

Israëlische zakenman wordt staatsgetuige in corruptiezaak tegen oud-president Toledo van Peru

Yossi Maiman getuigt in drie omkopingszaken tegen Toledo


Voormalig president Alejandro Toledo is verdachte in drie afzonderlijke omkopingszaken, waarbij Yossi Maiman naar verluidt betrokken is geweest. Maiman heeft een staats getuigenis akkoord getekend met het Peruaanse bureau van de procureur-generaal om te getuigen tegen oud- president Toledo, zo bericht de Israëlische nieuwswebsite Ynetnews vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Volgens een bericht in de Peruaanse krant El Comercio ondertekende Maiman de overeenkomst met het speciale onderzoeksteam onder leiding van de aanklager Hamilton Castro. Maiman getuigt naar verwachting  tegen Toledo en zijn vrouw, Eliane Karp, in drie gevallen van omkoping.

Het eerste geval, de Odebrecht-affaire, heeft te maken met steekpenningen die Toledo naar verluidt van het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht heeft ontvangen, waarbij Maiman als tussenpersoon optrad.
Het bedrijf heeft naar verluidt minstens $ 11 miljoen overgemaakt naar een Londense Citibank-tak die behoort tot bedrijven die eigendom zijn van Maiman, waarbij het geld vervolgens naar Zwitserse en Panamese bankrekeningen van Toledo zelf werd overgemaakt.
Het Peruaanse Openbaar Ministerie claimt, dat Toledo sommige van deze gelden gebruikte om een ​​huis in de luxe Casuarinas-wijk van de hoofdstad Lima te kopen voor 3,75 miljoen dollar, evenals twee kantoren in een torencomplex genaamd Omega voor 882.000 dollar. In ruil voor de omkoping, heeft Toledo naar verluidt verzekerd, dat Odebrecht een offerte heeft verkregen voor het bouwen van een snelweg die Brazilië en Peru verbindt, tot aan de oevers van de Stille Oceaan.

Het geld werd naar Toledo gesluisd - gastdocent aan de Stanford Universiteit, tussen 2005-2008 - toen president Alan García aan het bewind was. Betalingen werden verricht al naar gelang de voortgang van de aaneg van de weg.

De tweede zaak waarin Maiman naar verwachting zal getuigen betreft Ecoteva, een bedrijf opgericht in Costa Rica en geregistreerd onder de naam van Toledo's schoonmoeder, Eva Fernenbug, die naar verluidt door de voormalige president werd gebruikt om geld van Odebrecht te ontvangen. Het Openbaar Ministerie zegt, dat in dit geval gelden die in Ecoteva-accounts werden gedeponeerd, vervolgens naar naar die van een bedrijf genaamd Confiado Internacional werden overgeboekt, waarvan Maiman een geregistreerde eigenaar was. Toledo heeft verschillende rekeningen verstrekt van de bron van het geld in de Ecoteva-stukken, bewerende dat het afkomstig was van de Duitse reparatiefondsen die zijn schoonmoeder had ontvangen.

De derde zaak heeft ook te maken met een Braziliaans bedrijf, Camargo Corrêa, het conglomeraat, dat naar verluidt Toledo via Maiman heeft omgekocht.

(De Surinaamse Krant/Ynetnews/El Comercio/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen