zaterdag 26 augustus 2017

'Kans op arbeidsonrust is kleiner in particuliere sector dan bij overheid'

'Binnen ambtenarij is weinig sprake geweest van looncorrecties of verbetering van secundaire voorwaarden'


De kans op arbeidsonrust is kleiner in de particuliere sector dan in de ambtenarij. 'In bedrijven met vakbonden waar loononderhandelingen zijn geweest, zijn looncorrecties en verhogingen toegekend ondanks de crisis', zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, vandaag, zaterdag 26 augustus 2017, in de Ware Tijd. 

Hij reageert op de vrees van het bedrijfsleven, dat werknemers zullen opkomen voor herstel van hun koopkracht, nu er sprake is van stabiele koersen. Berenstein: 'De huidige stabiliteit op de valutamarkt is niet duurzaam. Ze is ontstaan door de forse devaluatie van de afgelopen twee jaar waardoor arbeiders geen koopkracht meer hebben.'

De vakcentrale-voorzitter garandeert dat arbeiders naar redelijkheid en billijkheid zullen gaan voor looncorrecties, 'rekening houdend met het voortbestaan van de bedrijven. De hoogste prioriteit blijft behoud van arbeidsplaatsen te midden van de crisis'.

Hij voorziet eerder onrust binnen de ambtenarij, omdat er daar weinig sprake is geweest van looncorrecties of verbetering van secundaire voorwaarden de afgelopen twee jaar. 'De overheid moet juist meer doen voor de ambtenarij', onderstreept Berenstein.

Op basis van het gelijkheidsbeginstel wil de regering ambtenaren Srd 600 aan koopkrachtversterking geven, zoals die al aan leerkrachten is toegekend. Berenstein vindt dit bij lange na niet genoeg vergeleken met de forse devaluatie van de Srd, maar hij ziet het bedrag wel als een richtlijn voor verdere loononderhandelingen binnen particuliere bedrijven.

0 comments:

Een reactie plaatsen