maandag 28 augustus 2017

'Kans toch groot dat CBvS bezig is de regering monetair te financieren'

Jogi (VHP) over monetaire financiering: ‘Ik geloof niks wat deze regering zegt’ 

'Er zijn harde indicaties dat er nog steeds gedaan wordt aan monetaire financiering'


Ondanks geruststelling vanuit de zijde van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), blijft Assembleelid Mahinder Jogi erbij dat de kans groot is, dat de CBvS bezig is de regering monetair te financieren. De CBvS brengt nieuwe bankbiljetten in omloop van Srd 50 en Srd 100 met de handtekening van bankpresident Gersie om onbruikbaar geworden coupures in te ruilen. 

'Er zijn harde indicaties dat er nog steeds gedaan wordt aan monetaire financiering. Ik geloof niks wat deze regering zegt', zegt Jogi vandaag, maandag 28 augustus 2017, in het  Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat het dezelfde Hoefdraad is die eerder in het parlement ontkend had dat de moederbank aan monetaire financiering deed en dat er geen devaluatie van de Surinaamse dollar zou komen. 'Uiteindelijk zijn beide dingen toch gekomen. Men is mogelijk bang dat alerte burgers de zaak zullen ontdekken. Daarom is zogenaamd een geruststellende verklaring gelanceerd. Wanneer een minister zich van onwaarheden kan bedienen in het hoogste college van staat, dan heb ik alle reden om niets te geloven van wat deze mensen zeggen', stelt hij.

Deze zogeheten monetaire financiering betekent, dat er ongedekte overliquiditeit in omloop is. Achter deze omloop van extra geld in de samenleving ligt geen productie ten grondslag. Ook geen export. Dat betekent een devaluatie van de Srd, als er geen ander beleid komt. 

Hoefdraad heeft in oktober 2015 toegegeven, dat uitgaven van de overheid monetair gefinancierd zijn. Hij zei dat het om een overmachtssituatie ging. Er was Srd 1,4 miljard aan openstaande schulden. Volgens Jogi is de regering enkele maanden geleden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gedwongen om de monetaire financiering stop te zetten. Toen hebben Hoefdraad en bankpresident Gersie een overeenkomst hierover getekend. 'Nu is de overeenkomst met het IMF helemaal op is en bindt partijen niet meer. De Surinaamse regering heeft alle ruimte om monetair te fietsen zoals zij dat wil', aldus Jogi. 

Er is geruime tijd een gerucht bij de samenleving, dat er heel veel bankbiljetten in containers naar binnen zijn gehaald. Eind mei werden er twee zes meter lange stalen vrachtcontainers de poort van de Centrale Bank aan de Waterkant binnengereden. Dit beeld, dat niet onbekend is uit het verleden, deed het vermoeden dat de CBvS wederom grote hoeveelheden Srd-bankbiljetten had geïmporteerd.

'Nu kan het inderdaad mogelijk zijn, dat men ertoe over is gegaan om oude biljetten te vervangen, maar de mogelijk tot ongedekte geldcreatie wordt ook niet uitgesloten. Dat de regering met ernstige financiële tekorten zit, is geen geheim. Dat wordt ook teruggezien in de begroting', aldus Jogi. 

0 comments:

Een reactie plaatsen