woensdag 30 augustus 2017

Kenia verbiedt plastic tassen - Consumentenkring Suriname gaf in september 2015 een voorzichtige aanzet....

Overtreding kan een boete van 38.000 dollar of 4 jaar gevangenisstraf opleveren

Kenia kiest voor haar volk en het milieu in plaats van voor economische belangen


Na Zuid-Afrika, Marokko, Rwanda en Eritrea volgt nu ook Kenia met een verbod op plastic tassen (zie foto - Bron: Eigen foto De Surinaamse Krant). De Keniaanse overheid presenteerde het verbod zes maanden geleden, waarna een proefperiode in gang werd gezet. Afgelopen zondag trad het verbod op het gebruik, de productie en import van plastic zakken in werking. Daarmee kiest het land voor haar volk en het milieu in plaats van voor economische belangen, aldus OneWorld.nl onder andere dinsdag 29 augustus 2017.

De straffen op het maken, verkopen of dragen van plastic tassen zijn niet misselijk. Kenianen die het verbod overtreden kunnen een boete van 38.000 dollar of 4 jaar gevangenisstraf riskeren. Onder de nieuwe regels moeten reizigers die het land in komen hun plastic zakken achterlaten op het vliegveld. Als er geen hardhandige maatregelen worden genomen zal er naar schatting van de Ellen MacArthur Foundation in 2050 meer plastic dan vis in de zee te vinden zijn. Dit is niet alleen voor Kenia, maar voor de hele wereld problematisch. 

Tegenstanders van het verbod beweren dat het afschaffen van plastic tassen zal leiden tot veel werklozen. Plasticfabrikanten schatten dit aantal op zo’n 80.000, stelt de BBC. Maar, veel Kenianen zijn voor het verbod, dat begon als een respons op de roep van de Verenigde Naties via het Clean Seas Initiatiative om een ‘oorlog tegen plastic’ te voeren. 

Kenianen die plastic tassen produceren, verkopen of dragen wacht een forse boete of gevangenisstraf De vraag is echter wat de alternatieven voor de polyethylene zakken zijn. Plastic tassen uitdelen tegen een vergoeding is voor verkopers niet toegestaan. Kenianen zullen dus hun eigen tas moeten meenemen of een papieren zak moeten gebruiken. Hoe pakken inwoners van andere plastic-tassenvrije landen dit aan? 

Rwanda Rwanda verbood niet-afbreekbare plastic tassen in 2008, als maatregel tegen de structurele rioolverstoppingen en stilstaande wateren, die weer een perfect broeinest voor malariamuggen vormen. Papieren zakken zijn hier het alternatief, maar die blijken vaak weinig stevig te zijn en zijn wel drie keer duurder dan de plastic zakken. 

Indonesië, samen met China de grootste plasticvervuiler ter wereld, heeft vorig jaar een ‘proefproject’ in gang gezet om de Indonesiërs te laten betalen voor een plastic tas. Om kosten te besparen bij het winkelen zijn sommige inwoners hun eigen dozen gaan meenemen. 

Ook Costa Rica is druk bezig een strategie te ontwikkelen om eenmalig gebruik van plastic op grote schaal te elimineren, bijvoorbeeld door de kunststof te vervangen door herbruikbaar materiaal. Lokale onderzoekers zijn aan het experimenteren met materiaal verkregen uit bananen, dat wel eens de nationale vervanger van plastic zou kunnen worden.

Ook Suriname wordt overspoeld met de plastic zak. Boodschappen doen in een supermarkt lever en handvol plastic zakjes op met daarin de boodschappen. De gewoonste zaak van de wereld in Suriname en het milieu wordt vol gegooid met de zakjes. Geen enkele milieuorganisatie onderneemt actie tegen het zakje. Neen, het was in september 2015 de Consumentenkring die voorzichtig de strijd aanbond tegen de plastic zak....

Plastic boodschappentasjes werden vervangen met milieuvriendelijke tassen. Het project werd uitgevoerd door de Consumentenkring in samenwerking met de Stichting Lust en Rust te Commewijne. De gelamineerde jutte tas is wad verkrijgbaar bij de Consumentenkring voor een heel schappelijk tarief.

Het doel van de twee organisaties was om de burgers een alternatief te geven bij het ontmoedigen van het gebruik van plastic. De meeste winkeliers geven de klanten vaak plastic zakken en zakjes mee. Die zakken belanden in het milieu en bezorgen het land de nodige problemen. De vele verstoppingen van riolen tijdens de regentijd zijn hiervan onder andere een gevolg. 

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, pleitte voor een extra belastingheffing op het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal of dat er een wet komt die het gebruik van het product verbiedt. Hij had destijds vernomen dat in dit kader een initiatiefwet tegen verkeerde plasticverwerking het parlement had bereikt....

Anno augustus 2017 is er niets veranderd: geen actie, geen wetgeving, maar nog steeds vele duizenden plastic zakjes en zakken....

(De Surinaamse Krant/OneWorld)

0 comments:

Een reactie plaatsen