donderdag 17 augustus 2017

Kritiek op plotselinge 'schofterige wijze' van vertrek KPMG uit Suriname

'Het heeft uit het niets de stekker eruit getrokken en mensen ontslagen'


Een aantal organisaties en individuen is niet blij met de wijze waarop het accountancybureau KPMG plotseling uit Suriname is vertrokken. 'Het heeft uit het niets de stekker eruit getrokken en mensen ontslagen. Er zijn klanten die in de steek zijn gelaten. Het is op een enorm schofterige wijze vertrokken en heeft zelfs openstaande rekeningen bij diverse leveranciers', schrijft vandaag, donderdag 17 augustus 2017, de Ware Tijd 'uit betrouwbare bron' te hebben vernomen.

Robert van Trikt, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants (SuVA) bevestigt dat er klachten binnen zijn gekomen bij de organisatie over het vertrek van KPMG. Maar,  de vereniging kan weinig doen om benadeelden eventueel bij te staan vanwege het gebrek aan wetgeving in het land. Accountancy behoort tot de vrije beroepen die niet vergunningplichtig zijn. 'Maar, aanvullende wetgeving is noodzakelijk om de kwaliteit van het beroep te bewaken en om klanten te beschermen', aldus de SuVA-voorzitter.

Onder de huidige omstandigheden kunnen bureaus komen en gaan met alle gevolgen van dien. De enige optie voor benadeelden is dat zij op basis van de afspraken die zij onderling met het bedrijf hebben hun recht zoeken lokaal of op Curaçao van waaruit het KPMG-kantoor gerund werd. Op Curaçao is er volgens Van Trikt wel wetgeving voor kwaliteitswaarborging en bescherming waar beoefenaars van het beroep zich aan moeten houden.

De SuVA heeft twee conceptwetten ingediend bij De Nationale Assemblee om ook in Suriname een juridisch raamwerk in te stellen. Deze zijn een initiatiefwet op de Jaarrekening en wetgeving voor Register Accountants waar de vereniging meer armslag krijgt om te waken over het beroep. Hiermee zou de SuvVA wel kunnen interveniëren in de kwestie rondom KPMG.

Een woordvoerder van KPMG Curaçao laat in een eerste reactie weten, dat alle afspraken normaal worden afgewikkeld en belooft binnenkort verder in te zullen gaan op het onderwerp om voor duidelijkheid te zorgen.

0 comments:

Een reactie plaatsen