woensdag 30 augustus 2017

Laatste gletsjer in Venezuela dreigt te verdwijnen door opwarming aarde

De Humboldt Gletsjer is de enige van vijf gletsjers in Venezuela die vandaag de dag nog 'leeft'

Figure 5: View of the northwestern side of Pico Bolivar with its two remaining small ice/firn fields on 24 February 2011 from the footpath connecting Alto de La Cruz and the cable car station Loma Redonda (photographs by Carsten Braun). These two ice/firn fields are also visible from the cable car line and downtown Mérida, but usually obscured by clouds in the afternoon.  
(Bron foto: researchgate.net)

Gletsjers zijn aan het verdwijnen over de hele wereld terwijl de planeet opwarmt. In de Andes zijn ze al meer dan een eeuw aan het verdwijnen, met recessie, zoals geografen het noemen, en in de laatste met grote snelheid. Dit is 'in overeenstemming met de verwachte effecten' van regionale en wereldwijde klimaatveranderingen, schrijven Carsten Braun en Maximiliano Bezada in hun geschiedenis van de verdwijnende gletsjers in Venezuela, aldus Jstor Daily dinsdag 29 augustus 2017.

Op het moment van hun studie (2013) bestond nog maar één van de vijf Venezolaanse gletsjers. Dit overblijfsel, de Humboldt Gletsjer, was klein: 0,1 vierkante kilometer. Braun en Bezada voorspelden dat die voor het einde van dit decennium zou zijn verdwenen.

Ze pleiten voor intensief toezicht op dit laatste stukje ijs, maar de recente politieke onrust van Venezuela lijkt dat te voorkomen. Zogenoemde 'cirque' gletsjers, zoals die in Venezuela en in de rest van de Andes verdwijnen, zijn over het algemeen klein.

Ze zijn vernoemd naar de 'cirques', amfitheater-vormige verlagingen in de zijkanten van de berg. Hun ijs groeit aan en wordt gevormd door erosie.

In 2013 waren er op deze aarde 300.000 tot 400.000 zulke kleine gletsjers, die ongeveer 785.000 vierkante kilometer van het totale gebied omvatten. Ter vergelijking, de Amerikaanse staat Californië is 423.970 vierkante kilometer. Wetende dat het ijs aan het verdwijnen was, riepen de klimaatwetenschappers Carsten Braun en Maximiliano Bezada op tot een 'wetenschappelijke autopsie' van het Humboldt-ijs terwijl het nog bestond.

Voor de Andes-landen heeft het verdwijnende ijs al impact op de watervoorziening voor menselijke consumptie, landbouw / irrigatie, waterkracht, mijnbouw en ecosystemen.
Een belangrijk thema van Braun en Bezada's werk is dat verrassend weinig bekend is over de glaciale geschiedenis van Venezuela. Ze proberen dit te verhelpen door de bekende geschiedenis en hun eigen veldwerk in 2009 en 2011 samen te brengen. 

Ze schreven, dat 'de Humboldt-gletsjer vandaag een glaciologische anomalie is, doordat het overleeft door een combinatie van gunstige topografische factoren'. Ze hebben lang gewaarschuwd. Omdat het ijs aan het verdwijnen was Braun en Bezada pleitten voor een 'wetenschappelijke autopsie' van het Humboldt-ijs terwijl het nog bestond. IJskernen uit dergelijke plaatsen zijn immers getuigenissen van klimaatgeschiedenis. De nabijgelegen meren zijn ook 'goed gepositioneerd om een ​​klassieke Late Quaternary / Holocene deglaciale sedimentsequentie te bevatten'. 

De politieke en economische crises van Venezuela hebben dit echter onmogelijk gemaakt. De laatste gletsjer in het land kan verdwijnen zonder getuigen....

(De Surinaamse Krant/Jstor Daily)

0 comments:

Een reactie plaatsen