woensdag 30 augustus 2017

Midden-Amerikaans Nicaragua voorbeeld voor Suriname

Overheidsdelegatie enthousiast teruggekeerd uit Nicaragua

Economische vooruitgang in Nicaragua maakt meeste indruk op Surinaamse delegatie


Nicaragua heeft de gevolgen van een burgeroorlog, verwoestende aardbevingen en een zware economische crisis kunnen omzetten in duurzame welvaart. 'Het land heeft veel overeenkomsten met ons als het gaat over bevolkingssamenstelling en geschiedenis. De successen die het geboekt heeft zijn een voorbeeld voor ons', zei vakbondsleider Armand Zunder gisteren op een persconferentie, aldus vandaag, woensdag 30 augustus 2017, de Ware Tijd.

Zunder maakte deel uit van een overheidsdelegatie die onlangs op bezoek was in het Centraal-Amerikaanse land. Deze delegatie bestond uit ministers en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers en werd geleid door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Er werd een tussenstop in Nicaragua gemaakt tijdens de inaugurele vlucht van de Surinaamse vliegmaatschappij Fly All Ways naar Cuba eerder deze maand. 

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme gaf gisteren een uiteenzetting over afspraken en opgedane ervaringen. Zo is is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken. 'Deze overeenkomst om de banden te versterken moet nog geratificeerd worden door De Nationale Assemblee', aldus Welzijn. 

Maar, het is de economische vooruitgang in Nicaragua die de meeste indruk heeft gemaakt op de Surinaamse delegatie. 'Nicaragua heeft 1,4 miljard Amerikaanse dollar aan buitenlandse investeringen weten aan te trekken in 2016', zei oud-bankier Sigmund Proeve, die was meegereisd als adviseur van het ministerie van Financiën en ondervoorzitter van de Sociaal Economische Raad. Proeve is onder de indruk van de enorme investeringen die de overheid in de infrastructuur heeft gedaan. Ook het feit, dat het land in staat is geweest om de economie uit te breiden naar andere sectoren dan mijnbouw heeft de bijzondere aandacht van Surinaamse zijde getrokken. 

Minister Welzijn is bijzonder te spreken over de hoge mate van overleg en samenwerking tussen de overheid en de particuliere sector in Nicaragua. Hij is minder tevreden over de mate waarin de Surinaamse overheid communiceert met de sociale partners - het bedrijfsleven en de vakbeweging - om het land uit de huidige crisis te halen.Nicaragua werd in 1502 bezocht door Christoffel Columbus en werd in 1522 veroverd door de Spanjaarden. Na eerst korte tijd bij Mexico gehoord te hebben werd het in 1823 onafhankelijk als deel van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Deze federatie viel in 1838 uiteen en Nicaragua werd een onafhankelijke republiek. 

De negentiende eeuw werd gekenmerkt door een strijd tussen conservatieven en liberalen, terwijl ook de Amerikaanse avonturier William Walker een tijdje president is geweest. De situatie stabiliseerde zich toen in 1893 de liberaal José Santos Zelaya president werd. Deze werd in 1909 omvergeworpen door Mexico en de Verenigde Staten, en het land werd bezet door de V.S. In 1933 verlieten de Amerikanen het land weer. 

Na het vertrek van de Amerikanen kwam Anastasio Somoza Garcia als sterke man naar voren. De familie Somoza wist het land decennialang te regeren. De Somoza's waren uitermate corrupt en dictatoriaal. In 1979 werden ze omvergeworpen door de Sandinisten, een socialistische guerrillabeweging. Zij vormden een Comité van Nationale Wederopbouw dat het land regeerde tot de Sandinist Daniel Ortega in 1985 president werd. De Verenigde Staten waren bang dat het communisme zich via Nicaragua over Amerika zou verspreiden en leverden steun aan de contra's, die een terreurcampagne voerden tegen de Sandinisten. 

Bij de verkiezingen van 1990 verloor Ortega van Violeta Barrios de Chamorro en de Sandinisten moesten het veld ruimen. 

In november 2006 werd Ortega weer tot president gekozen. In de eerste ronde versloeg hij de conservatief Eduardo Montealegre met een verschil dat groot genoeg was om een tweede ronde te voorkomen. Hij werd in januari 2007 ingehuldigd. Tijdens de verkiezingscampagne van 2006 riep de Amerikaanse regering onder leiding van George Bush de Nicaraguanen nog op niet op Ortega te stemmen. Na zijn overwinning zocht hij toch toenadering tot de VS. 

Bij de verkiezingen in 2011 werd hij herkozen voor een nieuwe termijn van 5 jaar. (Bron: Wikipedia)

0 comments:

Een reactie plaatsen