zondag 13 augustus 2017

Minister Dikan coulant naar ondernemer toe in hout-geschil te Bakoe, Brokopondo

Inwoners Bakoe willen dat in beslag genomen hout niet naar houtexploitant Gafoerkhan gaat


Dorpelingen van Bakoe in Brokopondo willen niet, dat in beslag genomen hout, dat in hun gemeenschapsbos is geoogst, wordt afgestaan aan houtexploitant Gafoerkhan. Deze ondernemer heeft op basis van een nietige overeenkomst met het dorp het hout gekapt. Minister van Regionale Ontwikkeling (RO) Edgar Dikan, is echter voorstander van een amicale oplossing, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 13 augustus 2017.

Daar de ondernemer in overtreding was en daarvoor is beboet, vindt de bewindsman dat het dorp hem in de gelegenheid zou moeten stellen om het hout alsnog tegen betaling over te nemen. 'Ik kies geen partij, maar de man heeft honderdduizenden geïnvesteerd in de operatie, geld dat het dorp niet heeft. Het is daarom billijk dat hij de gelegenheid krijgt het hout te kopen.'

De stichting Sarakoff, die opkomt voor de belangen van de dorpelingen, wil daar een stokje voor steken.

De boomstammen waren, nadat de stichting haar beklag had gedaan bij de autoriteiten, in beslag genomen door de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Inmiddels heeft de minister per brief de SBB verzocht het hout vrij te geven aan de ondernemer.

De dorpelingen willen het echter niet meer aan hem verkopen, omdat ze in zee zijn gegaan met een andere houtexploitant met wie ze nu een overeenkomst hebben. Sarakoff heeft een advocaat in de arm genomen om overdracht van het hout aan Gafoerkhan te stuiten.

Het zou gaan om een hoeveelheid ter waarde van ongeveer 37.500 Amerikaanse dollar waarover nog geen retributie is betaald. Bij de spaak gelopen deal treft niet alleen de houtexploitant blaam. Uit onderzoek van het ministerie is gebleken, dat de kapitein van Bakoe zonder toestemming of medeweten van de rest van het dorp de houtkapovereenkomst had getekend met de ondernemer.

Overeenkomsten om hout te kappen in gemeenschapsbos moeten volgens de geldende regels ondertekend worden door het dorpshoofd met goedkeuring van de bewoners, de betreffende ondernemer en de districtscommissaris als vertegenwoordiger van de regering.

0 comments:

Een reactie plaatsen