donderdag 24 augustus 2017

Minister Hoefdraad ergert zich aan gebrek aan financiële kennis bij Assembleeleden

'Wij zijn niet hier met analfabeten'

Jogi (VHP): 'U hoeft mij niet te onderwijzen minister, ik kan het'


Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft dinsdag weer eend laten blijken geen respect te hebben voor politici die minder dan hem geschoold zijn, zo schrijft althans het Dagblad Suriname woensdag 23 augustus 2017. 

Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement hebben diverse Assembleeleden verduidelijkende vragen over de leningen van de regering gesteld. Zo wilde VHP-parlementariër Mahinder Jogi weten waarom de regering een staatsobligatie tegen een rente van 9,25% in de Verenigde Staten heeft gesloten, terwijl de Nederlandse regering kapitaal verstrekt tegen een rente van 0,646%.

'Ik zou u vragen dat u uw horizon qua financiële educatie wat verruimt om te weten dat er categorieën van landen zijn. Een AAA land is niet te vergelijken met een land die in een BB-niveau zit. Alle informatie is aanwezig. Wij zijn niet hier met analfabeten. Leest u het. Als u vragen hebt, komt u met vragen. Ik ga geen leningen hier zitten noemen met aflossingsperiodes', stelde Hoefdraad.

'U hoeft mij niet te onderwijzen minister, ik kan het! Als u wat nodig heeft, mi kan leri yu wang sani tu', zei Jogi in reactie op de uitlatingen van Hoefdraad.

Volgens de parlementariër heeft hij concreet gevraagd hoeveel geld, waar en tegen hoeveel rente de regering zal lenen om het begrotingstekort te dekken. 'Om het volk te behoeden van ondergang en verloedering is het nodig aan te geven welke leningen er zijn', stelde Jogi. Volgens de VHP’er toont de minister geen respect voor de volksvertegenwoordiging. Het gaat volgens Jogi om concrete vragen waarop de bewindsman zich niet moet misdragen.

Met de totale middelen en trekkingen zit de regering na de wijziging nu op Srd 6,7 miljard. De totale uitgaven blijft echter nog hoog steken op Srd 8,4 miljard. Het begrotingstekort volgens Hoefdraad komt neer op rond de Srd 1,7 miljard. Dit is gelijk aan de vereiste 6,5% van het bruto binnenlands product.

De VHP-parlementariër vroeg ook of de Centrale Bank van Suriname bezig was met monetaire financiering nu nieuwe biljetten van Srd 50 en Srd 100 in omloop zijn gebracht. 'Het is het binnenbrengen van nieuwe bankbiljetten. Het heeft niets te maken met monetaire financiering. Ik kan het simpel maken, maar niet simpeler dan wat ik nu zeg', reageerde Hoefdraad.

'De begroting is afgestemd op wat de eerste zes maanden gerealiseerd is. Wij kunnen ergens tussen de 6 en 6,5% eindigen. Met meevallers aan de inkomstenkant kan het begrotingstekort teruggaan. De noodzakelijke subsidies zijn gegarandeerd, sociale maatregelen zijn geïncorporeerd, koopkrachtversterking voor ambtenaren van Srd 500 is ook erin gecalculeerd. Wij zijn optimistisch dat wij het jaar rustig kunnen voldoen. Alles wat wij doen, is volledig binnen de begroting, de wet', aldus Hoefdraad.

0 comments:

Een reactie plaatsen