donderdag 10 augustus 2017

Minister van Arbeid Moestadja staat voor aanpak kinderarbeid

Er komt een beleid dat zich niet meer zal richten op symptoombestrijding 


De regering zet opnieuw serieuze stappen om kinderarbeid aan te pakken. Er komt hiervoor een nieuwe interdepartementale commissie. Ook de Anton de Kom Universiteit van Suriname onderzoekt via het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek kinderarbeid en daarnaast dwangarbeid. De resultaten van dat onderzoek zullen worden gebruikt om beleid te helpen formuleren, zei de minister van Arbeid Soewarto Moestadja maandag in het parlement, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 10 augustus 2017.

In het verleden was er reeds een nationale commissie Kinderarbeid. Uit evaluatie is volgens de bewindsman gebleken dat er 'hobbels' waren waardoor de beoogde resultaten niet zijn bereikt. De draad zal weer worden opgepakt en er komt een beleid dat zich niet meer zal richten op symptoombestrijding.

Aanpak van kinder- en dwangarbeid is niet alleen voor Suriname belangrijk. Ook in internationaal verband is het land verplicht hier aandacht aan te besteden, omdat het zich ertoe verplicht heeft kinder- en dwangarbeid en mensenhandel aan te pakken, zei Moestadja.

Bij het formuleren van de nieuwe aanpak zal ook assistentie van de regionale vertegenwoordiger van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO )worden gevraagd. Al jaren achtereen wordt in mensenrechtenrapporten over Suriname de situatie rond kinderarbeid als een probleem aangemerkt dat weinig aandacht krijgt van de autoriteiten. Vooral in de goudvelden en in de landbouw zouden kinderen aan ongunstige en soms levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden worden blootgesteld.

0 comments:

Een reactie plaatsen