donderdag 24 augustus 2017

‘Most wanted lijst’ met criminelen bestaat nog steeds

'De lijst gaat digitaal gedistribueerd worden, bijna iedereen heeft whatsapp'


Minister van Justitie en Politie ad interim Ferdinand Welzijn bevestigt vandaag, donderdag 24 augustus 2017, in het Dagblad Suriname, dat de ‘most wanted list’ voor criminelen nog steeds bestaat. De lijst wordt wel gedistribueerd, maar vanwege omstandigheden zijn zaken gaan verwateren. De minister heeft vorige week algemene instructies gegeven aan de korpsleiding omtrent de ‘most wanted’ lijst. Hij stelt dat deze lijst bij alle eenheden en alle ressorten aanwezig moet zijn. 

'Elk station heeft een computer en bijna iedereen heeft whatsapp op zijn of haar toestel. De bedoeling is dat de most wanted lijst op de app wordt geplaatst. Dit bespaart heel veel papierwerk. De nieuwe werkwijze is dat wij geen papier meer gaan sturen. Dit gedeelte wordt simpel gezegd digitaal gedistribueerd', aldus de bewindsman.

Op de ‘most wanted’ lijst komen voortvluchtige vuurwapengevaarlijke verdachten voor met foto en volledige naam. Deze lijst werd in het leven geroepen door gewezen minister van Justitie en Politie, Martin Misiedjan. Hij had tijdens zijn regeerperiode twee most wanted lijsten gedistribueerd.

Opmerkelijk is dat al geruime tijd het ministerie geen lijsten meer vrijgeeft. Een hoofdinspecteur zegt, dat vanwege het feit dat al die jaren alles goed onder controle was, er geen lijsten meer werden uitgegeven. 'Er zijn wel opsporingen van verdachten en arrestanten. Formele opsporingen verschijnen in de media. Hierbij worden de ernstige gevaren en de belangen afgewogen.'

'De politie geeft er de voorkeur aan om de samenleving goed te beschermen. De samenleving wordt gevraagd om alert te zijn. Afhankelijk van de gepleegde strafbare feiten, wordt er eventueel een formele opsporing geplaatst. Indien personen, na publicatie, zo'n crimineel toch onderdak bieden, worden zij ook vervolgd. De wetgever gaat ervan uit dat wanneer iemand wordt opgespoord, het algemeen bekend is. Het leeuwendeel van de mensen luistert naar de radio en kijkt naar de televisie en volgt ook de krantenberichten', aldus de hoofdinspecteur. Volgens hem heeft de politie wel successen geboekt ten tijde van de twee lijsten.

0 comments:

Een reactie plaatsen