woensdag 2 augustus 2017

Nationaal Archief Suriname gebukt onder ernstige problemen

Schoonmaakbedrijf heeft het werk neergelegd en bewaking functioneert niet optimaal

Klimaatinstallatie buiten werking...


De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 2 augustus 2017, dat het Nationaal Archief Suriname (NAS) met verschillende problemen kampt. Het schoonmaakbedrijf Clean It heeft het werk neergelegd en de bewaking door Paramaribo Security functioneert niet optimaal. Daarbovenop is ook de klimaatinstallatie buiten werking. Het lijkt op een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar volgens betrouwbare bronnen, aldus de Ware Tijd, is er meer aan de hand. Zij beweren dat het in alle drie gevallen om achterstallige betalingen gaat. Volgens de officiële lezing is er echter slechts met Clean It een probleem.

NAS-directrice Rita Tjien Fooh beaamt, dat het bedrijf sinds maandag de werkzaamheden heeft stopgezet. ´Er is een achterstallige rekening daar´, zegt ze. Het bedrijf heeft ondertussen zijn personeel en materiaal teruggehaald. De situatie wordt voorlopig opgelost met schoonmakers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het NAS onder valt. ´Vanaf morgen sturen ze hen naar ons toe.´

Voor de situatie rond de bewaking verwijst Tjien Fooh naar het ministerie. Ze zegt dat er inmiddels geld is vrijgemaakt om de klimaatinstallatie in orde te maken. Volgens haar is het bedrijf New Tech daar verantwoordelijk voor. Het gaat om een technisch mankement aan de compressor dat verholpen moet worden. Het gebrek aan koele lucht zorgt echter voor nogal wat ongerief bij het NAS. Doordat alles potdicht is, wordt het er snikheet.

Deze situatie is overigens niet nieuw. In juli 2013 legde het personeel het werk neer nadat de koeling het had begeven omdat onderhoud uitbleef na achterstallige betalingen.

De klimaatinstallatie is echter niet alleen van belang voor het gerief van personeel en bezoekers. Een lage temperatuur en een luchtvochtigheid van tussen de 45 en 55 procent zijn onmisbaar voor het behoud van de archieven die in het NAS opgeborgen liggen. Tjien Fooh zegt dat die op dit moment nog geen gevaar lopen. ´De archieven liggen achter een zware metalen deur en alles wordt nu dicht gehouden.´ De ruimten werden eerder streng op temperatuur gehouden. Door ze nu hermetisch af te sluiten, hoopt het NAS een deel van de koele lucht te conserveren.

0 comments:

Een reactie plaatsen