zaterdag 12 augustus 2017

Nieuwe apensoort in Apenheul te zien: de baardsaki (satansaap)

Apenheul is nu één van de vier dierentuinen in Europa met zeldzame baardsaki's


In Apenheul is een nieuwe apensoort te zien: de baardsaki (satansaap - Chiropotes satanas). Twee mannetjes verhuisden onlangs vanuit dierentuinen in Belfast en Colchester naar het dierenpark in Apeldoorn, aldus Apenheul in een donderdag 10 augustus 2017 uitgebracht persbericht. Apenheul is erg blij met de komst van het tweetal. Baardsaki’s zijn wereldwijd namelijk in slechts een handjevol dierentuinen te zien. Apenheul is nu één van de vier dierentuinen in Europa die ervaring kan opdoen in het houden van deze zeldzame soort.

Bezoekers kunnen de baardsaki’s bewonderen aan het einde van de looproute van Apenheul. Daar zijn ze te zien op een gedeelte van het wolapeneiland. De baardsaki’s wennen momenteel nog aan hun nieuwe onderkomen.

'Eén van de twee mannen is al regelmatig buiten op het eiland te vinden. De ander is nog wat terughoudend', vertelt Warner Jens, hoofd dierverzorging. 'Het is de bedoeling dat de baardsaki’s het eiland in de toekomst met de wolapen delen. De wolapen zijn overigens gewoon zichtbaar op het andere gedeelte van het eiland.'

Baardsaki’s staan, zoals hun naam al zegt, bekend om hun karakteristieke baard. Mannen én vrouwen hebben er één. Ook hun relatief grote, dikke staart valt goed op. In het wild leeft de soort in de regenwouden van Suriname, Guyana en Noord-Brazilië.


'In dierentuinen komen baardsaki’s bijna niet voor. We zijn er trots op dat we ervaring mogen opdoen in het houden van baardsaki’s en dat bezoekers deze unieke soort in Apenheul kunnen zien. Door mensen in contact te brengen met bijzondere apensoorten, hopen we nog meer bij te dragen aan onze missie: liefde voor dieren en natuur stimuleren.'

0 comments:

Een reactie plaatsen