donderdag 3 augustus 2017

Nieuwe wet 'Elektronisch handelsverkeer' pakt beledigen president forser aan

Beledigen en ongebreideld lasterinformatie verspreiden via social media bij wet strafbaar


'Het beledigen van de president is wettelijk al strafbaar. De conceptwet 'Elektronisch handelsverkeer' zal nog ingrijpender van aard zijn.' Dit zei commissievoorzitter Stephan Tsang vanochtend, donderdag 2 augustus 2017, tijdens de openbare commissievergadering in de Nationale Assemblee (DNA). 

Tsang bevestigde dat volgens de huidige wetgeving op beledigen van de president een jaar gevangenisstraf staat of een geldboete dan wel een combinatie daarvan. De nieuwe wet gaat verder dan alleen het beledigen van de president.


Hoewel volgens Tsang de huidige strafwetgeving al voldoende handvatten hiervoor aanreikt, zal het voor burgers aanzienlijk moeilijker worden elkaar ongestraft via social media te beledigen en ongebreideld lasterinformatie te verspreiden. De bestaande artikelen die zowel in het Wetboek van Strafrecht als de Grondwet voorkomen, worden door de media, journalisten, vakbondsleiders en politici 'muilkorfwetten' genoemd. Deze wetten stammen uit de koloniale periode toen het verboden was negatief of beledigend te spreken over het koninklijk huis.

De conceptwet 'Elektronisch handelsverkeer' zal ook in positieve zin ingrijpend van aard zijn voor de communicatie tussen overheid en burgers. Zij handelt voornamelijk over het beschermen van persoonsgegevens, cybercrime - waarvoor overigens nog een aparte wet moet komen - en het ordenen van het elektronisch handelsverkeer.

De conceptwet maakt het tevens mogelijk overeenkomsten elektronisch aan te gaan, gebruik te maken van elektronische handtekeningen, deze te waarborgen als ook andere elektronische transacties.

0 comments:

Een reactie plaatsen