woensdag 16 augustus 2017

NPS-voorzitter Rusland: 'Bouterse-III niet serieus nemen'

'Natuurlijk moet je af en toe een stoere uitspraak doen'

'Op dit moment is alleen maar de armoede in het land gestabiliseerd'


De uitspraak van president Desi Bouterse dat een regering Bouterse-III er zeker komt, moet gewoon niet serieus worden genomen. Dit vindt NPS-fractieleider Gregory Rusland. 'Ik denk dat het slechts een politiek statement is, welke wij gewoon niet serieus moeten nemen. De regering heeft momenteel zijn handen vol met de problemen die zich aandienen en die zij moet overwinnen. Natuurlijk moet je daarbij af en toe een stoere uitspraak doen, maar ik ga niet er van uit dat het serieus bedoeld is', zegt de politicus dinsdag 15 augustus 2017 in Dagblad Suriname. 

De NPS-voorman voert aan, dat het natuurlijk te verwachten is dat de Nationale Democratische Partij (NDP) alles zal proberen om nog een termijn af te dwingen. Echter, zal dat alleen maar betekenen dat de samenleving verder en dieper de afgrond zal worden ingeduwd.

Rusland voert aan, dat er geen verschil te merken is in de verrichtingen die zowel door de regering Bouterse-Ameerali (Bouterse-I) als door Bouterse-Adhin (Bouterse-IIi) zijn uitgevoerd. 'Het enige verschil is, dat de regering Bouterse-Ii in 2010 gretig gebruik heeft kunnen maken van vooral de financiële en positieve omstandigheden die de regering daarvoor had gecreëerd. Maar Bouterse-II heeft van Bouterse-I een bankroete boedel, een lege staatskas, overgenomen. Dit is dus ook op te merken aan de uitvoering van het beleid', stelt de politicus.

Rusland gelooft, dat president Desi Bouterse in 2015 niet ervan overtuigd was dat hij direct mocht uitkijken naar een tweede termijn als president. De hoop was dat een andere regering zou inkomen om de problemen op te lossen, voordat hij weer de macht zou overnemen. Uiteindelijk werd hij verrast en zit hij nu zelf met de gebakken peren.


De NPS’er benadrukt, dat op dit moment alleen maar de armoede in het land is gestabiliseerd. 'Men zegt dat er stabilisatie is opgetreden, maar stabilisatie waarvan? Als je stabilisatie hebt op basis van de uitgangspunten van 2010 met een dollarkoers van Srd 2,80 in vergelijking met een dollarkoers van Srd 7,55 vandaag, is dat geen prettig vooruitzicht. Wat mij betreft is de armoede gestabiliseerd. Wij worden nog steeds armer. De waarde van de Srd neemt nog steeds af, maar niet zo snel als in de periodes 2014, 2015 en 2016', aldus Rusland. 

Volgens de NPS-leider is de geprojecteerde groei van de economie van 0,9% slechts een voorspelling.

Hoewel het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 voor de duur van 5 jaar is opgesteld, is het volgens de politicus opmerkelijk, dat er op dit moment al niet eens vijf jaren meer over zijn om de ‘wenselijkheden’ van het OP te realiseren. Daarnaast ziet hij het OP als slechts een richtlijn. 'Wij hebben nu ongeveer vier jaar te gaan. Je kunt een heleboel wenselijkheden hebben over wat je precies wilt gaat doen. Maar, het gaat om de aanwezigheid van condities om zaken te gaan realiseren. Als wij kijken naar de performance van de regering in de afgelopen zes tot zeven jaar, hebben wij geen enkele verbetering gezien in de condities die het beter zullen maken. Ook met hetgeen al aan ons gepresenteerd is, kunnen wij geen lichtpunten zien die verbetering van de zaak in zich herbergen.'

De parlementariër is er nog steeds niet van overtuigd, dat de regering verantwoord omgaat met leningen. 'Als wij kijken naar 2017 dan zien wij dat de regering een begroting heeft die ver boven de verwachte inkomsten van de staat ligt. Het grootste deel van de begroting wordt gedekt door leningen. Wij moeten ook nauwkeurig kijken naar de leningen, omdat wij echt wel in de gevarenzone zijn dat je zoveel gaat lenen dat je niet meer gaat kunnen voldoen op een adequate manier aan de verplichtingen. Hiermee zal eigenlijk ook de generatie na de huidige regering aan handen en voeten gebonden worden om schulden te blijven betalen.'

0 comments:

Een reactie plaatsen