vrijdag 4 augustus 2017

Omstreden 'Grondwetgevende vergadering’ in Venezuela voor het eerst bijeen

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríquez voorzitter van de raad


De omstreden 'Grondwetgevende vergadering’ die de Venezolaanse president Nicolás Maduro voor wijzigingen in het politieke bestel in het leven heeft geroepen, is vandaag, vrijdag 4 augustus 2017, voor het eerst bijeengekomen. 

De 545 leden verzamelden zich in het parlementsgebouw. Ze gingen daar met afbeeldingen van de grondlegger van de republiek, Simón Bolívar (1783-1830), en van de linkse populistische president Hugo Chávez (1954-2013) naartoe.

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríquez is als voorzitter van de raad geïnstalleerd.

Critici beschouwen de raad, die officieel Nationale Grondwetgevende Assemblee (ANC) heet, als een instrument van de belaagde Maduro om de oppositie uit te schakelen. Maduro stelt dat zondag ondanks een boycot van de oppositie meer dan 40 procent van de kiezers is opgekomen om de leden te kiezen. De oppositie schat dat percentage op 15 procent.

Vrijwel alle kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld, zijn ’Chavistas’ (afgeleid van Chávez) en behoren tot de aanhang van Maduro’s PSUV (Verenigde Socialistische Partij van Venezuela, Partido Socialista Unido de Venezuela).

Van de 545 leden zijn er 364 territoriaal verkozen, één afgevaardigde per gemeente. De overige 181 verkozenen vertegenwoordigen acht sectoren: arbeiders, boeren & vissers, studenten, andersvaliden, inheemse volken, gepensioneerden, ondernemers & coöperatieven. Voor sommigen het bewijs dat de constituante een echte volksvergadering is, een voorbeeld van basisdemocratie om van onderuit, en vanuit alle lagen van de bevolking de immense problemen in Venezuela aan te pakken.

Anderen benadrukken dat de verkiezingen werden gelimiteerd tot de sectoren waar Maduro nog steun geniet en de 5500 mensen die verkiesbaar waren dus allemaal in meer of mindere mate geaffilieerd zijn met de regering. Ook de oppositie (verenigd in een coalitie van een dertigtal partijen) was uitgenodigd om te participeren, maar koos voor de totale boycot. Welk initiatief er ook komt van de regering, de oppositie wil een absolute 'regime change'.(De Surinaamse Krant/De Redactie.be/ANP)

0 comments:

Een reactie plaatsen