vrijdag 11 augustus 2017

Openbaar aanklager van Venezuela Luisa Ortega Díaz is ondergedoken.

Ortega voelt zich continu opgejaagd en wisselt dagelijks van schuilplaats


Luisa Ortega Díaz, de openbaar aanklager van Venezuela die vorige week uit haar ambt werd gezet, vreest voor haar leven en is ondergedoken. Ortega staat bekend als een felle tegenstandster van president Nicolás Maduro en kan daardoor naar alle waarschijnlijkheid rekenen op vervolging. De 59-jarige juriste is naar eigen zeggen op de vlucht. 

'Ik weet niet welke duistere bedoelingen of plannen er zijn om mij niet alleen van mijn vrijheid, maar ook van mijn leven te beroven', zei Ortega over de regering. Ze voelt zich continu opgejaagd, is daardoor ondergedoken en wisselt dagelijks van schuilplaats.

De nieuwe Grondwetgevende vergadering van Venezuela, die volgens tegenstanders van de regering enkel in het leven is geroepen om de oppositie buitenspel te zetten, ontsloeg Ortega vorige week als openbaar aanklager.

 

Ortega had even daarvoor een onderzoek aangekondigd naar de omstreden verkiezing van de Grondwetgevende vergadering. Die vergadering bestaat alleen uit aanhangers van Maduro.

Tijdens de stemming braken er rellen uit over het hele land. De Venezolanen konden niet voor of tegen stemmen maar alleen kiezen uit kandidaten die allemaal regeringsgezind zijn. Zo stonden onder meer de vrouw en zoon van de president op de kieslijst.

Bij demonstraties kort na de verkiezingen vielen volgens de oppositie zestien doden. Voorstanders van Maduro ontkenden dat er doden waren gevallen.

(De Surinaamse Krant/AD/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen