woensdag 23 augustus 2017

Over en weer gesteggel over 'asfaltplant' is tot soap van 'welles-nietes' verworden

Gajadien (VHP) overhandigt Assemblee door VHP opgevraagde offerte Braziliaans bedrijf

Vicepresident Adhin: 'De leverancier weet niks van een offerteaanvraag uit Suriname'


Volgens de VHP-fractie in De Nationale Assemblee is er behoorlijk veel mis met de asfaltfabriek die de regering wil aanschaffen. Het bedrag is veel te hoog stelde Asiskumar Gajadien. Hij deelde gisteren in De Nationale Assemblee mee, dat de VHP een offerte heeft opgevraagd bij dezelfde leverancier in Brazilië, Ciber Equipamentos Rodoviarios Ltda. in Porto Alegre. Gajadien overhandigde de offerte aan De Nationale Assemblee om zijn bewering te staven, schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 23 augustus 2017. 


Vicepresident Ashwin Adhin deelde echter mee, dat de leverancier niks weet van een offerteaanvraag uit Suriname. De leverancier heeft een ticket geboekt om deze kwestie te komen bespreken. Adhin zei dat de aanschaf van de asfaltfabriek is verdedigd in de Raad van Ministers, waarna hij zijn handtekening onder de missive heeft geplaatst. Het aannemersbedrijf heeft wel werken uitgevoerd en heeft asfalt gekocht en aangeleverd. In de Raad van Ministers was er geen twijfel over de informatie die verkregen is.

Adhin weersprak, dat de minister van Financiën niet zal uitvoeren wat in de Raad van Ministers wordt besloten. Hij stelde, dat de VHP selectieve informatie verschaft, waarbij appels met peren worden vergeleken.


Gajadien betoogde dat de aanschafwaarde van de asfaltfabriek 900.000 euro is volgens de regering. Hetzelfde bedrijf biedt aan 575.000 euro voor precies dezelfde plant, betoogde de politicus. Vijf jaar was de asfaltfabriek hier. Deze is invoerrechtenvrij binnengebracht, maar op het bedrag wordt nog 180.000 euro bijgedaan. Daarnaast wordt nog een winst van 170.000 euro op het bedrag gezet, zei Gajadien. 'Voorzitter, dit is toch oplichting', betoogde hij.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat de regering heel duidelijk de informatie hierover moet geven aan De Nationale Assemblee. Het is belangrijk dat de regering dit uitrafelt en uitlegt wat er aan de hand is, aldus de voorzitster.

Gajadien zei, dat de fabrikant kosteloos cursussen verzorgt over hoe om te gaan met de plant, terwijl nu hiervoor ook nog eens 55.000 euro is opgebracht. Hij merkte op, dat soort zaken afgestraft moeten worden, omdat volgens hem het volk wordt benadeeld.

'De leverancier heeft ons net een uur geleden de informatie gegeven dat er niemand heeft gevraagd vanuit Suriname naar een offerte. Hier wordt gezegd dat de leverancier benaderd is om informatie te geven', voerde Adhin aan. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is, dat dingen gezegd worden, terwijl de leverancier meedeelt dat er geen informatie of offerte is gevraagd.

Adhin zei dat met de leverancier minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie naar de vaste commissie van De Nationale Assemblee zal komen. Volgens de vicepresident heeft de president niet gezegd om de missive aan te houden. Het ging om meer informatie. De oppositie moet ook de leverancier maar overtuigen, dat de asfaltplant goedkoper kon worden aangeschaft. In dat geval is hij bereid de missive dan desnoods in te trekken.

Nadat Adhin de vragen had beantwoord in de derde ronde, was er geen mogelijkheid meer voor Assembleeleden om aan het woord te komen hierover. Er werd meteen gestemd over de moties, het Ontwikkelingsplan en de begroting.

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen