maandag 28 augustus 2017

Parlement Ecuador geeft groen licht voor vervolging vicepresident Jorge Gla

Glas verdacht van misdrijven in verband met het Odebrecht-corruptieschandaal

(Bron foto: Glas)

Het Ecuadoraanse parlement heeft vrijdag groen licht gegeven voor de vervolging van vicepresident Jorge Glas voor vermeende misdrijven in verband met het Odebrecht-corruptieschandaal in diverse Latijns-Amerikaanse landen. Alle 128 parlementsleden aanwezig op de congresvloer (van 137) stemden voor de door Glas zelf ingediende motie, de ideologische erfgenaam van de voormalige socialistische president Rafael Correa, aldus maandag 28 augustus 2017, de PanAmPost.

Dagen eerder had zijn eigen partij, de regerende PAIS Alliance (AP), die een meerderheid van de zetels heeft, aangekondigd dat het een onderzoek niet zou blokkeren te midden van de oproep tot het ontslag van de vice-president.


'Ik vraag mijn collega-congresleden om de machtiging te aanvaarden die door het Nationaal Hof van Justitie zal worden aangevraagd. Ik heb niets te verbergen, ik zal alles wat ik moet doen onder ogen zien', zei vicepresident Glas, die eventueel voor een rechtbank moet verschijnen.


Glas is ervan overtuigd, dat hij zal bewijzen, dat zijn handen 'schoon zijn. Ik vertrouw op het rechtssysteem en ik weet dat de rechtsstaat, niet de regel van opinie, zal zegevieren. De waarheid zal haat en wraak overwinnen', tweette hij vrijdag.
De stemming kwam nadat Ecuador's advocaat-generaal Carlos Baca Mancheno verzocht had om vicepresident Glas op te nemen in de Odebrecht-zaak. Glas beweert dat het onderzoek deel uitmaakt van een 'brutale aanval' tegen hem en de nalatenschap van Rafael Correa, ondanks het bewijs dat het ministerie van Justitie heeft verzameld.

Een bewijsstuk dat kan leiden tot een veroordeling van de vicepresident, is een opname van een gesprek tussen hem en een voormalig president van Odebrecht, José Conceição Santos. In de opname bespreekt Glas met de Odebrecht-topman een aanpassing in de prijs van een openbaar werk, in afwachting van betalingen aan het bedrijf en de hydrodam van Manduriacu.

(De Surinaamse Krant/PanAmPost/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen