donderdag 17 augustus 2017

Peru verklaart noodtoestand in de buurt van Las Bambas kopermijn

Plaatselijke bewoners in verzet tegen trucks uit Las Bambas-mijn op lokale weg

(Bron foto: Reuters)

Peru heeft een 30 dagen durende noodtoestand afgekondigd in een afgelegen Andes-regio om een ​​protest te beëindigen van plaatselijke bewoners die een weg hebben geblokkeerd die door mijnbouwbedrijf MMG Ltd wordt gebruikt om zijn koperconcentraat naar de haven te vervoeren om verscheept te worden, aldus de regering gisteren, zo bericht persbureau Reuters vandaag, donderdag 17 augustus 2017.

Inwoners in het gebied hebben geweigerd om vrachtwagens uit de Las Bambas-mijn door te laten op een lokale weg, tenzij MMG of de overheid ze betaald voor het gebruik, zegt Artemio Solano, een regionale directeur van de Ombudsman, die sociale conflicten in Peru monitort.
Er zijn geen alternatieve routes die MMG kan gebruiken om de haven van Matarani aan de zuidelijke kust van Peru te bereiken, voegde Solano toe.

MMG, eigendom van China en gevestigd in Australië, reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. De noodtoestand schort het recht op vrije vergadering en beweging op in drie steden in de omgeving, volgens een decreet ondertekend door president Pedro Pablo Kuczynski en gisteren gepubliceerd op de website van de Gazette El Peruano.

De politie en militairen zullen de orde handhaven in de districten Challhuahuacho, Haquira en Mara, aldus het decreet.

Sociale onrust in Peru, waar grote mijnen vaak operationeel zijn naast steden die nauwelijks publieke diensten hebben, is vaak voorkomend en soms worden conflicten gewelddadig.Las Bambas is een van Peru's grootste kopermijnen en produceerde 217.640 ton koper in de eerste helft van 2017, aldus overheidsdata.

De gemeenschapsleiders hebben de afgelopen dagen MMG-vertegenwoordigers en overheidsambtenaren ontmoet, zei Solano, maar er is geen overeenstemming bereikt over het wegverkeer.

Soortgelijke wegblokkades vorig jaar bij Las Bambas stopten het transport van concentraten van MMG en bijna de mijn.

Peru is de op een na grootste producent van koper in de wereld, na Chili.

(De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen