zaterdag 5 augustus 2017

Peruaans Hof van Beroep beslist dat oud-president Humala en zijn vrouw 18 maanden in cel moeten blijven

Humala en partner zouden illegale campagnedonaties van Odebrecht en Hugo Chavez hebben ontvangen

(Bron foto: La Rrepublica)
OM bereidt komende maanden aanklacht inzake witwaspraktijken voor

Een Peruaans Hof van Beroep heeft vrijdag 4 augustus 2017 besloten, dat voormalig president Ollanta Humala en zijn vrouw 18 maanden aangehouden moeten blijven, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) de aanklacht tegen ze voorbereid inzake witwaspraktijken opstellen.

Humala, die ongeveer een jaar geleden nog president was, en de voormalige first lady Nadine Heredia, worden beschuldigd van het illegaal verkrijgen van campagnedonaties van het Braziliaanse internationaal opererende bouwbedrijf Odebrecht in 2011 en van de voormalige Venezolaanse president Hugo Chavez in 2006, welke donaties volgens het OM werden gebruikt voor persoonlijke verrijking .Het echtpaar heeft de beschuldigingen ontkend.

Odebrecht's nu gevangen voormalig ex-directeur Marcelo Odebrecht heeft getuigd, dat het bedrijf 3 miljoen dollar aan Humala heeft gezonden aan bestellingen van Lula's Workers Party, die zijn campagne om ideologische en geopolitieke redenen heeft ondersteund, aldus Officier van Justitie German Juarez.

Critici van Humala's en Heredia's detentie hebben geklaagd, omdat Odebrecht ook zei dat het bedrijf de belangrijkste presidentskandidaten in de 2011 verkiezingen had gefinancierd. Keiko Fujimori, die Humala in 2011 in een run-off versloeg en een rechtse partij heeft die nu het Congres domineert, heeft ontkend, dat zij of haar partij geld van Odebrecht heeft aangenomen.

Huidig president Pedro Pablo Kuczynski heeft ook gezegd, dat hij nooit geld van Odebrecht heeft aangenomen.

Procureur-generaal Pablo Sanchez zei, dat criminele onderzoeken zijn geopend op basis van beschikbare bewijzen. De financiën van de Peruaanse Nationalistische Partij, die Humala en Heredia mede opgericht hebben in 2005, worden al bijna drie jaar onderzocht.

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen