dinsdag 29 augustus 2017

Politie Ontario, Canda, onderschept 1,062 kilo cocaïne uit Argentinië na maandenlang onderzoek

Cocaïne vernuftig verborgen in uitgeholde steenblokken

Grootste inbeslagname cocaïne in geschiedenis van politiekorps Ontario


De Ontario Provinciale Politie (OPP) zegt, dat een massale cocaïne inbeslagneming de grootste in haar geschiedenis is. De cocaïne was verborgen in uitgeholde steenblokken in containers uit Argentinië, aldus vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, de lokale National Post.

De drugs waren zo goed verborgen, dat zelfs politiehonden ze niet konden detecteren. Het was een tip uit het publiek, die uiteindelijk leidde tot de grootste drugsvangst in de geschiedenis van de Ontario Provinciale Politie, als het resultaat van een onderzoek naar een internationale cocaïne-smokkelbende met banden met Mexicaanse drugskartels. De politie zei, dat in totaal 1.062 kilo cocaïne in beslag is genomen tijdens een maandenlang onderzoek dat in juli culmineerde, volgens Rick Barnum, vice-commissaris van de OPP.'We hebben nog nooit zoiets gezien', zei Barnum gisteren op een persconferentie in het OPP-hoofdkantoor in Orillia, Ontario. En voegde daaraan toe, dat de cocaïne 97 procent zuiver werd getest en bestemd was voor verspreiding over het land waar het zou worden versneden met andere drugs om de winst te verhogen.

Het onderzoek - genaamd 'Project Hope' - werd onder andere uitgevoerd met het Canada Border Services Agency, Peel Regionale Politie en het Amerikaanse Drug Enforcement Agency.

Barnum beweerde, dat degenen achter de operatie - twee Canadese burgers en één Costa Ricaanse burger die nu worden vervolgd voor drugsimport- en drugshandel- zijn sinds 2014 actief in de business geweest. De mannen hebben naar verluidt een handel in verkoop van stenen opgezet, zei Barnum.

'Ik zou zeggen dat de business zeker cocaïne-invoer was, er is veel meer geld daarmee te verdienen dan met de verkoop van stenen', zei hij.


De politie toonde gisteren honderden bundels cocaïne, evenals enkele van de stenen waarin ze zaten verborgen. De stenen zouden worden geopend en cocaïne, vaak gebundeld in kilogram pakketten, zou binnenin worden geplaatst, aldus de politie. De stenen zouden dan weer met cement worden gelijmd, zeiden ze.

Het politieonderzoek begon met een tip in maart, zei Barnum en 'goede informatie' leidde later op 1 mei tot een onderschepping van een vrachtwagen ten noorden van Toronto dat leidde tot de beslaglegging van ongeveer 40 kilo cocaïne.

'Onze honden hebben nooit de verborgen cocaïne gedetecteerd', zei Barnum. 'Het maakte het heel, heel moeilijk, bijna onmogelijk, om te ontdekken, zonder de onderzoeksfase van ons werk. Het werd ontdekt door het werk van onze inlichtingen operaties, in samenwerking met de politie van Peel, door middel van goede oude politiewerkzaamheden op basis van informatie die we ontvangen hadden.'

De politie vond drugs in magazijnen in Brampton en Stoney Creek, Ontario, zei Barnum. De cocaïne werd vervoerd in zeecontainers van Argentinië naar Montreal, en vervolgens naar Ontario, aldus de politie.

'Argentinië is niet echt een bronland of productieland voor cocaïne', zei Barnum en voegde daaraan toe dat het Zuid-Amerikaanse land een transportverbinding is naar landen als Peru, Paraguay en Bolivia waar cocaïne wordt gemaakt. 'Ik zou zeggen dat er zeker connecties zijn met Mexico en Mexicaanse kartels.' Er zijn momenteel Mexicaanse karteloperaties in Ontario, zei Barnum, hoewel hij niet zeker was hoeveel.

(De Surinaamse Krant/National Post/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen