vrijdag 4 augustus 2017

President Moreno van Ecuador ontneemt vicepresident Glas zijn verantwoordelijkheden

Moreno zet met besluit politiek conflict op scherpDe Ecuadoraanse president Lenin Moreno heeft donderdag zijn vicepresident, Jorge Glas, aan de kant gezet, daarmee een politiek conflict, dat nauwelijks twee maanden nadat de nieuwe regering aantrad aan het licht kwam, op scherp gezet.

Moreno, die op 24 mei aantrad, tekende een presidentieel besluit (zie onderaan), dat op de website van de president is gepubliceerd, waarmee  Glas zijn verantwoordelijkheden zijn ontnomen. Het decreet kwam een ​​dag nadat Glas een krachtige open brief schreef waarin hij afstand neemt van de president en een aantal van zijn beslissingen bekritiseert, waaronder het benoemen van leden van de oppositie op belangrijke posten.

Glas diende als vice-president onder Moreno's voorganger Rafael Correa, die ook Moreno heeft bekritiseerd voor het 'plezieren van het conservatieve kamp' ​​en afdrijven van de basisbeginselen van de naar links leunende regerende partij, de PAIS Alliance.

'We moeten maximaal alert zijn ter verdediging van onze Burger Revolutie en de principes en waarden die ons verenigd hebben', zei Glas in een interview met Ecuador Inmediato, een lokale online nieuwsmedia.

In een brief waarschuwde Glas, dat Moreno een pakket bezuinigingsmaatregelen 'tegen de mensen' zou kunnen voorbereiden en deals met de oppositie zou kunnen sluiten.

Glas zei gisteren, dat hij niet van plan is om 'enige politieke instabiliteit te genereren', maar voelde dat er behoefte was aan meer transparantie. Glas heeft de mogelijkheid uitgesloten dat het politieke conflict degeradeerd tot het punt waar het Congres van Ecuador het voorzitterschap zou moeten ontbinden, een mechanisme dat in de Grondwet wordt opgenomen en nieuwe verkiezingen vragen.

(De Surinaamse Krant/Xinhua/Twitter/Ecuador Inmediato)

0 comments:

Een reactie plaatsen