zondag 20 augustus 2017

Probleem rond de prijs voor rauwe melk nog steeds niet opgelost

Door LVV ingestelde commissie niet in staat oplossing te vinden en opgeheven


De commissie die door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij was ingesteld om met de melkboeren een oplossing te vinden voor het probleem rond de prijs voor rauwe melk heeft haar doel niet bereikt. De commissie is uit elkaar, aldus vandaag, zondag 20 augustus 2017, de Ware Tijd. 

Volgens de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Melkboeren, Edmond Blufpand, kon men niet op een lijn komen. 'Er was een verschil in opvatting over met name de investeringskosten.' Volgens hem zou de minister, nu de commissie niet meer bestaat, de onderhandeling moeten oppakken.

De bond heeft de president ook om aandacht gevraagd voor het probleem, maar er is tot heden niets gekomen vanuit die hoek. Bijna twee maanden geleden hebben de boeren een prijsverhoging van Srd 0,25 per liter rauwe melk van de Melkcentrale gekregen, wat de prijs brengt op Srd 3.00 per liter, maar dit is niet kostendekkend.

Om de boeren verder tegemoet te komen heeft het melkbedrijf een kwaliteit betalingssysteem geïntroduceerd, waardoor ze bij een hoger vetgehalte extra kunnen verdienen. 'De prijzen moeten toch verder aangepast worden, omdat de melkprijs met centen omhooggaat, terwijl de prijs voor voer met tientallen Surinaamse dollars stijgt. Dit is het grootste probleem. De boeren die er nu zijn proberen het zo lang mogelijk uit te zingen, maar de situatie heeft gevolgen voor de sector.'

Een aantal boeren is gestopt of overgestapt op slachtvee. De hoeveelheid melk die geleverd wordt aan de Melkcentrale is ook drastisch afgenomen. Blufpand hoopt dat er uiteindelijk realistische prijzen worden vastgesteld zodat de sector gered wordt.

0 comments:

Een reactie plaatsen