woensdag 30 augustus 2017

Regering Brazilië verwerpt milieueffectenstudie Franse oliegroep Total

Total moet garantie bieden dat de koraalriffen monding Amazone voldoende beschermd zijn

Een rivier mondt uit in de Atlantische Oceaan aan de kust van de staat Amapa, bij Oiapoque, noord Brazilië, 31 maart, 2017. (Bron foto: Reuters//Ricardo Moraes)

De Braziliaanse regering heeft dinsdag 29 augustus 2017 een milieueffectenstudie van de Franse oliegroep Total verworpen over zijn olie-ontginningsproject in de monding van de Amazone. De regering dreigt om er een punt achter te zetten als Total geen garantie biedt dat de koraalriffen voldoende beschermd zijn.

'Het verspreidingspatroon van olie, bijvoorbeeld, laat geen twijfel bestaan over de mogelijke gevolgen voor de koraalriffen en meer algemeen de biodiversiteit van de zee', zegt het Braziliaanse milieuagentschap, Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), in een persbericht (zie onderaan). De tekst, die maandag ondertekend werd, waarschuwt, dat 'Ibama tijdens de procedure al drie keer een verzoek heeft geformuleerd om de milieustudie aan te vullen'. 'Als de investeerder niet antwoordt op de kwesties die het technisch team heeft opgeworpen, zal de licentieprocedure stopgezet worden', zegt het agentschap. 

Milieuorganisaties in binnen- en buitenland van Brazilië hebben het Total-project, waarvoor de Franse oliegroep samenwerkt met het Britse BP en het Braziliaanse Petrobras, al fel bekritiseerd. Greenpeace lanceerde zelfs een internationale campagne. 

Olieontginning in het gebied bedreigt de koraalriffen die in 2016 ontdekt werden aan de noordoostelijke kust van Brazilië, daar waar de Amazone in de Atlantische Oceaan stroomt, klinkt het. 

Greenpeace Frankrijk zegt dat 'regelmatige boringswerken op de lange termijn een schadelijk effect op het zeeleven kunnen hebben'. 'Zo verstoren ze de migratieroutes van walvisachtigen en schildpadden, of beschadigen ze het rif met puin of ander afval van boringen.'

Total verwierp op 8 februari die argumenten in een brief aan Greenpeace. De oliegroep voerde aan dat de dichtste olieput op 28 kilometer van het rif ligt. Ook zou openbaar onderzoek hebben aangetoond dat er geen impact is op het milieu.


http://www.ibama.gov.br/informes/1176-ibama-rejeita-estudo-para-exploracao-de-petroleo-na-foz-do-amazonas

Ibama rejeita estudo para exploração de petróleo na Foz do Amazonas

Publicado: Terça, 29 de Agosto de 2017, 09h09 | Última atualização em Terça, 29 de Agosto de 2017, 10h27

Brasília (29/08/2017) - O Ibama rejeitou estudo de impacto ambiental apresentado pela petroleira francesa Total para exploração de petróleo na Bacia da Foz do Amazonas. Em despacho assinado na noite desta segunda-feira (28/08), a presidente do Ibama, Suely Araújo, listou pendências apontadas em parecer técnico que impedem a emissão de licença e solicitou complementações.
"A modelagem de dispersão de óleo, por exemplo, não pode deixar qualquer dúvida sobre os possíveis impactos no banco de corais e na biodiversidade marinha de forma mais ampla", afirma a presidente no documento. Ela também destaca a necessidade de tratativas internacionais relacionadas aos potenciais riscos transfronteiriços no licenciamento da perfuração marítima e a interlocução com Guiana Francesa, Suriname, Guiana e Venezuela, além de arquipélagos caribenhos.
"Em face de o Ibama já ter realizado neste processo de licenciamento três reiterações do pedido de complementação do estudo ambiental, caso o empreendedor não atenda os pontos demandados pela equipe técnica mais uma vez, o processo de licenciamento será arquivado", finaliza a presidente do Instituto.
Mais informações:


(De Surinaamse Krant/Belga/Ibama)

0 comments:

Een reactie plaatsen