vrijdag 18 augustus 2017

Regering Uruguay weet niet wat te doen met in 2006 uit zee geborgen nazi-bronzen adelaar

Minister van Defensie voert overleg met politieke en religieuze leiders'Onze bezorgdheid is, dat de adelaar een nazi-heiligdom in Uruguay kan gaan vormen die nazi's van over de hele regio zal aantrekken'


De regering van Uruguay vraagt ​​politieke en religieuze leiders wat het zou moeten doen met een nazi-bronzen adelaar die in 2006 voor de kust is geborgen, zei de minister van Defensie woensdag 16 augustus 2017. De adelaar was onderdeel van de achtersteven van het Duitse gevechtsschip Admiral Graf Spee, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Uruguay zonk.

Minister van Defensie Jorge Menendez zei, dat hij woensdag met leden van de vier politieke partijen van het land zou praten over wat te doen met de bronzen arend met een swastika onder zijn klauwen.

Hij ontmoette de leden van het Joodse Centraal Comité van Uruguay dinsdag. 'Onze bezorgdheid is, dat de adelaar een nazi-heiligdom in Uruguay kan gaan vormen die nazi's van over de hele regio zal aantrekken', aldus Israël Buszkaniec, voorzitter van de commissie. 'We hebben geen probleem als het wordt verkocht en het land verlaat.' 


De Graf Spee werd beschouwd als een van de meest geavanceerde slagschepen van zijn tijd. Het voer over de Zuid-Atlantische Oceaan en deed geallieerde handelsschepen zinken, voordat oorlogsschepen uit Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland het schip opspoorden en beschadigden tijdens de 'Battle of the River Plate' die begon op 13 december 1939.


De beschadigde Graf Spee lag in de haven van Montevideo waar gewonde en doden zeelieden aan wal werden gebracht. De kapitein liet het schip een paar kilometer verwijderd van Montevideo tot zinken brengen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen zou vallen.

In februari 2006 haalde een bergingsploeg de adelaar, die meer dan 800 pond weegt, van het schip. Het is sindsdien in een marine magazijn bewaard.

Het Hooggerechtshof van Uruguay heeft in 2014 besloten, dat de adelaar aan de Uruguayaanse staat toebehoort. De uitspraak stelde echter, dat als het stuk wordt verkocht, de bergingsgroep het recht heeft op 50 procent van de opbrengst.

Oppositie parlementslid Jorge Gandini heeft voorgesteld om de adelaar tentoon te stellen of te verkopen om fondsen in te zamelen voor het Uruguayaanse leger.

Voormalig president Julio Maria Sanguinetti stelde in een recent krantenartikel voor, dat de adelaar in Uruguay wordt tentoongesteld vanwege zijn historisch belang. 'Om te veronderstellen dat, zoals sommigen zeggen, het kan leiden tot een bepaalde nazi-cultus, is het echt absurd omdat het eigenlijk tegengesteld is: het is een monument voor hun nederlaag', schreef hij.

(De Surinaamse Krant/Associated Press /Miami Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen