zondag 6 augustus 2017

Regering Venezuela heeft poging tot opstand in Valencia kop in gedrukt

Er zou 'terroristische aanslag' zijn geweest op militaire basis aan de rand van Valencia

Pamflet verspreidd te Paramacay (Bron: Twitter)

De regering in Venezuela zou vandaag, zondag 6 augustus 2017, een poging tot een opstand in Valencia, op ongeveer twee uur afstand van de hoofdstad Caracas, de kop in hebben gedrukt. Diosdado Cabello, de vicepresident van de regerende Socialistische Partij, meldt dat er een terroristische aanslag is geweest op een militaire basis aan de rand van die plaats. 

Op Twitter schrijft hij dat troepen de situatie snel onder controle kregen:.

Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Eerder verscheen onderstaande online-video van mannen in militaire uniformen die zeiden in opstand te komen tegen president Maduro. De man die het woord neemt in de video, zegt dat hij troepen die de oproep tot een opstand negeren, beschouwt als militair doelwit.Oud-kapitein Juan Caguaripano, die in 2014 met pensioen was gegaan, riep in een video op in opstand te komen tegen Maduro. 'Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. Het is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela. We kunnen de moordzuchtige tirannie van Maduro niet langer negeren.'

Enkele legerbronnen meldden volgens de Spaanse krant El País, dat Caguaripano erin was geslaagd een klein deel van het regeringsleger te overtuigen zich tegen de regering te keren. De twintig commandanten hadden verschillende strategische plekken in de stad Valencia ingenomen. Op meerdere plekken waren schoten te horen. Volgens de regering was de opstand echter snel voorbij.

Het is niet de eerste keer dat Caguaripano in opstand komt. In 2014 was er een bevel om hem te arresteren voor zijn vermeende betrokkenheid bij een plan om Maduro af te zetten. De oud-militair ontsnapte toen aan een gevangenisstraf, omdat de autoriteiten niet wisten waar hij zich bevond.


Of het om een echte militaire opstand gaat of niet en of die al dan niet onderdrukt is, zeker is dat de spanningen in Venezuela met de dag groter worden. De vrees voor een burgeroorlog wordt steeds meer geuit door zowel burgers als analisten.

De linkse president Maduro en zijn door centrumrechts gedomineerd parlement zitten al meer dan een week op ramkoers, sinds Maduro een 'Grondwettelijke vergadering' of constituante heeft laten verkiezen die een nieuwe Grondwet moet schrijven. De oppositie verwijt hem dat die Grondwet de president meer macht zou geven.


Bovendien zou er fraude gepleegd bij de verkiezingen voor die constituante, althans volgens de oppositie, maar ook procureur-generaal Luisa Ortega, nochtans eerder een medestandster van het regime, zou daar van uit gaan. Ortega wou de inauguratie van die constituante verhinderen, maar is nu door de regering afgezet.

Zowel de regionale organisatie voor Amerika, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), als het Mercosur-handelsblok (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivië) hebben die 'Grondwettelijke vergadering' illegaal genoemd en eisen het herstel van het normale politieke proces in Venezuela. President Maduro wil voorlopig echter niet terugkomen op zijn beslissingen.

(De Surinaamse Krant/El Nacional/Twitter/NOS/El Pais/AD/DeRedactie.be))

0 comments:

Een reactie plaatsen