maandag 14 augustus 2017

Ricky Stutgard: 'Verhalen over giftige gomawiri berusten niet op waarheid'

'Men moet niet afgaan op de negatieve berichtgeving op social media'


De discussie en berichtgeving op social media, dat agomawiwiri, in de volksmond gomawiri, giftig en zelfs dodelijk zou zijn, berusten volgens voedseltechnoloog Ricky Stutgard niet op waarheid. Volgens een recent onderzoek zou de natuurlijke gifstof solanine in de plant dodelijk zijn voor mensen. 

'De stof komt wel in de plant voor, maar zo schadelijk is deze niet.' Stutgard zegt vandaag, maandag 14 augustus 2017, in de Ware Tijd, dat gomawiri eerst gekookt moet worden. 'Dit heeft men altijd op dezelfde manier gedaan.'

De voedseltechnoloog zegt dat tijdens het koken alle giftige stoffen verdwijnen. 'Men kan de groente daarom gewoon eten.' De stoffen die na het koken in de plant achterblijven, leveren geen gevaar op. 

De gifstof solanine moet het gewas beschermen tegen uitsterving, Zonder deze stof zou er overbegrazing door plantenetende organismen plaatsvinden. Tomaten en cassave bevatten soortgelijke gifstoffen. Volgens Stutgard zijn deze producten bij juist gebruik evenmin gevaarlijk voor de mens. Hij zegt dat de gemeenschap deze gewassen gerust mag eten en niet moet afgaan op de negatieve berichtgeving.

0 comments:

Een reactie plaatsen