donderdag 31 augustus 2017

Sardjoe: 'Er zijn nog kansen voor bloeiende bauxietindustrie met Alcoa'

'Er is een nieuwe overeenkomst in de maak die naar De Nationale Assemblee zal gaan'


Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa, stelt dat er nog kansen zijn voor een bloeiende bauxietindustrie in Suriname met Alcoa als partner. Op 31 december 2019 zal de stuwdam Surinaams eigendom zijn. Volgens de Brokopondo Overeenkomst zou dat pas in 2032 het geval zijn. Er is een nieuwe overeenkomst in de maak die naar De Nationale Assemblee zal gaan, aldus Sardjoe tijdens een discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) gisteravond, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 31 augustus 2017.

Sardjoe, commissielid Errol Jaeger en Danny Lachmon, directeur van de Institite for Graduate Studies & Research (IGSR), hielden vanuit verschillende invalshoeken inleidingen over De toekomst van Bauxiet in Suriname. 

Sardjoe deed uitgebreid verslag van het verloop van de onderhandelingen met Alcoa en de huidige status. In de tussentijd tot 2019 zal er nog gewoon stroom gekocht worden van Alcoa. Er lopen ondertussen al eigen krachten mee om de zaak over te nemen bij de overhandiging, deelde Sardjoe mee. 

Er komt ook een nieuwe overeenkomst. 'Ik mag het nog niet zeggen maar, ik kan u zeggen dat het parlement heeft gevraagd dat de Brokopondo Overeenkomst op 31 december 2019 ophoudt wanneer de stuwdam is overgedragen. De rest van de situatie gaat over in een definitieve agreement welke op dit moment wordt voorbereid. Het parlement heeft het nog niet, het wordt voorbereid door deskundigen.'

0 comments:

Een reactie plaatsen