dinsdag 8 augustus 2017

'Sinds de overname van de cassavefabriek in Para door LVV kampt die met aantal tekortkomingen'

'Ik kan u garanderen, als wij het mes erin zetten, gaat het draaien en gemeenschap gaat planten'


De redenen waarom het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) sinds de overname van de cassavefabriek in Para weinig met het bedrijf heeft kunnen doen, is omdat de fabriek sinds de overname kampt met een aantal tekortkomingen. Dit zei Defensieminister Ronni Benschop in hoedanigheid van minister ad interim van LVV gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 8 augustus 2017.

Benschop voerde aan, dat toen LVV de cassavefabriek, meer bekend als Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV overnam, een aantal tekortkomingen werd geconstateerd. 'Er moesten fondsen aanwezig zijn om die tekortkomingen weg te werken en die fondsen waren er niet. Zo gauw de ondertekening voor overname een feit is, zal er een quick scan gemaakt worden door het ministerie van Defensie. Ik kan u garanderen: als wij het mes erin zetten, gaat het draaien en de gemeenschap gaat planten', aldus de minister.

Benschop deelde eerder al mee, dat Defensie in de startblokken stond de fabriek over te nemen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi wilde van de bewindsman weten wat precies de problemen waren die bij de overname door LVV waren geconstateerd. 'Er was Srd 5 miljoen opgenomen op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waar zijn al die middelen gegaan?', vroeg Jogi. Hij wil weten waar de cassave afgezet zal worden, wanneer Defensie de fabriek overneemt. De vorige keer is aan de mensen voorgehouden, dat cassavemeel in Barbados afgezet zou worden. De parlementariër vindt dat de regering eerst verantwoording moet afleggen over het vorige project, waar de Staat zoveel geld in gestopt heeft.

De cassavefabriek, opgericht door Robert Power en Kamla Madho (de levenspartner van ex-minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken), werd een jaar na de oprichting in 2013, voor Srd 1 verkocht aan de Staat. Het bedrijf kwam toen op de begroting voor van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën.

Er is enorm veel kritiek geweest op de fabriek daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot een jaar daarna Srd 5,2 miljoen had overgemaakt naar de onderneming, waar Madho de president-commissaris van was en Power commissaris. In het eerste kwartaal van 2014 was een lening van Srd 2.7 miljoen gegeven aan IAP voor onder andere opkoop en verwerking van cassave. De beloofde productie van cassave bleef uit en boeren konden hun oogsten niet kwijt aan de fabriek die president Desi Bouterse in december 2012 heeft geopend.

Sinds de oprichting heeft de regering slechts één keer 10.000 kilo cassavemeel verkocht aan Barbados. Later werd er bij mondjesmaat cassave opgekocht voor 0,60 Amerikaanse dollarcent per kilo. Kort hierna besloot de regering om de fabriek door meelfabrikant De Molen te laten overnemen. De bedoeling zou zijn om de cassave-industrie verder te ontwikkelen. Daarvoor zijn het ministerie van LVV en de Food and Agriculture Organization (FAO) in mei 2017 een samenwerking aangegaan met de Caribbean Development Bank. De bedoeling hiervan was om ook deze fabriek te stimuleren. Uiteindelijk werd besloten dat Defensie de zaak zou overnemen.

0 comments:

Een reactie plaatsen