donderdag 10 augustus 2017

Stichtingen en nieuwe ambulancedienst schenken 'bair huggers' aan ziekenhuizen

Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten doneert 9 'bair huggers' aan de ziekenhuizen in Suriname 

Intensive Care van Nij Smellinghe en stichting Corantijn doneren 3 beademingstoestellen aan de Intensive Care van AZP


De stichtingen Surinaamse Centrale Ambulancedienst (SUR-CAD, voorheen genaamd Suraems), 1 voor 12, Suridocs, Corantijn, Surizorg en Apura Networks, hebben door hun samenwerking een aantal ziekenhuizen en patiënten in Suriname blij kunnen maken. Ze kregen daarbij hulp van enkele particulieren, onder andere van Harry Balgobind, Aat Verkamman, Martin Winter en wijlen Melvin Buitenman. 

Het ’s Lands hospitaal, Mungra Medisch Centrum, het Diakonessenziekenhuis, het st. Vincentiusziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bair huggers. Bair huggers zijn warmteblazers die afkoeling van patiënten in de operatiekamer moeten voorkomen of kans daarop minimaliseren. Om de kans op wondinfecties te verminderen worden operatiekamers koeler gehouden dan de buitenomgeving. Vooral kinderen en oudere personen kunnen snel en in te hoge mate afkoelen. Soms kan een slechte conditie of voedingstoestand het risico op te grote afkoeling tijdens of na de operatie vergroten. Zonder tegenmaatregelen om de lichaamstemperatuur op peil te houden kan de lichaamstemperatuur van de patiënt door diverse factoren al vooraf aan de operatie dalen. Een te grote afkoeling kan ook hartklachten veroorzaken doordat het hart te hard moet werken om te helpen om de temperatuur weer op peil te krijgen.

Na een verzoek van drs. Jimmy Kromosoeto, anesthesioloog AZP, doneerde Nij Smellinghe, het ziekenhuis te Drachten in Nederland, in totaal 9 van dergelijke apparaten aan de ziekenhuizen in Suriname.

Voorts doneerde de Intensive Care van Nij Smellinghe en stichting Corantijn 3 beademingstoestellen aan de Intensive Care van het AZP.

Stichting Sur-CAD kreeg diverse automatische bloeddrukmeters en EHBO-koffers die gedoneerd waren na inzamelingen van respectievelijk Lammert Gjaltema, anesthesiemedewerker en Karin Zomers, coördinator poli orthopedie en de medewerkers van de Technische Dienst, allen werkzaam bij het Ziekenhuis Nij Smellinghe.

De stichtingen willen de schenkingen groter aanpakken en willen frequenter inzamelingen en verschepingen doen. Zo staan er al geruime tijd beademingstoestellen voor de intensive cares in Suriname in de loods van stichting Corantijn. Voorts staan er nog tientallen bedden en matrassen voor tehuizen in de loods van stichting Suridocs voor lancering van hun gezamenlijk project 'elk kind een bed'.

De stichtingen roepen een ieder op die een steentje kan bijdragen voor de inzamelingen of verschepingen. Reacties kunnen naar suridocs@nijsmellinghe.nl.

0 comments:

Een reactie plaatsen