vrijdag 18 augustus 2017

Studenten verontwaardigd over verhoging collegegeld in huidige Srd-koers

'We moeten nu Srd 3.000 meer betalen en dat is een groot verschil' 

'We eisen dat de verhoging wordt teruggedraaid'


Studenten van de masteropleiding in Education and Research for Sustainable Development van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn boos, dat het collegegeld in Srd is verhoogd. Het bedrag van duizend Amerikaanse dollar werd eerder berekend op basis van een koers van Srd 4,50, maar nu zal de universiteit de dagkoers van de Centrale Bank van Suriname van Srd 7,52 hanteren. 

'We moeten nu Srd 3.000 meer betalen en dat is een groot verschil. We eisen dat de verhoging wordt teruggedraaid', zegt Rafiq Ilahi namens de studenten van de masteropleiding vandaag, vrijdag 18 augustus 2017, in de Ware Tijd.

De eis zal in een brief aan onder ander het universiteitsbestuur en het Kabinet van de President vervat worden. Wat de studenten erg stoort is, dat ze pas giisteren op de hoogte zijn gesteld van de verhoging, terwijl de nieuwe inschrijvingen maandag beginnen en tot en met vrijdag duren.

'Veel mensen zijn ook niet in staat om het geld bij elkaar te krijgen en sommige krijgen pas na 25 augustus hun salaris', zegt Ilahi. De studenten hebben twee maanden geleden het universiteitsbestuur per brief gevraagd of het collegegeld wordt verhoogd, maar ze hebben geen antwoord gehad. Hij stelt dat andere opleidingen al betaling tegen de officiële koers vragen, omdat ze niet lang terug zijn gestart.

De masteropleidingen Education and Research for Sustainable Development en Sustainable Management of Natural Resources vallen volgens Ilahi onder een project dat gesubsidieerd wordt door de België. 'Toch is alleen het collegegeld van onze opleiding verhoogd. Ook brengt onze opleiding dat onderzoek doet geld op.'

Op 1 augustus werd bekend dat het inschrijfgeld voor zowel de bachelor- als masteropleidingen is verhoogd van Srd 1.000 naar Srd 1.500. 'Er is toen gezegd dat het collegegeld van de opleidingen niet meer verhoogd zou worden, maar toch worden we hiermee verrast.'
Studenten van de bacheloropleidingen betalen geen collegegeld.

0 comments:

Een reactie plaatsen