dinsdag 29 augustus 2017

Surinaamse autoriteiten willen betere controle plezierboten op cocaïnesmokkel

Franse Narcoticabrigade traint medewerkers MAS, Kustwacht, politie en douane

'We hadden vorig jaar een zeilboot aangehouden en 3 kilo cocaïne aangetroffen, maar toen de Fransen erbij kwamen, is meer dan 500 kilo gevonden'


Surinaamse autoriteiten willen niet achter de feiten aanlopen wanneer het aankomt op controle en het doorzoeken van pleziervaartuigen die drugs transporteren. Er is daarom een beroep gedaan op de Narcoticabrigade van Frankrijk om haar kennis en ervaring te delen. 

'We hadden vorig jaar een zeilboot aangehouden en drie kilo cocaïne aangetroffen, maar toen de Fransen erbij kwamen, is er meer dan vijfhonderd kilo gevonden', zegt politiecommissaris Guno Roosenhoff vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, in de Ware Tijd. 

Trainers van de Franse Narcoticabrigade zijn gisteren bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) begonnen met een training van een week aan medewerkers van de MAS, Kustwacht, politie en douane. 

Roosenhof zegt, dat de laatste jaren het drugstransport in containers is afgenomen en is verplaatst naar pleziervaartuigen. 'Containers worden gelost bij grote havens waar douaniers ze kunnen controleren, maar de plezierboten gaan naar de kleine havens waar er nauwelijks douane te zien is', zegt de politiecommissaris. Hij is ervan overtuigd dat de training vruchten zal afwerpen. 

De Kustwacht heeft volgens hem wel een tekening van een pleziervaartuig, maar als de instantie niet weet waar drugs verstopt kunnen worden, zal het aanhouden van de boot niets opleveren. Nu de mensen vaardigheden bijgeleerd zullen worden, zullen ze ook verdachte boten langs de kust sneller herkennen. Deze vaartuigen hoeven dan niet speciaal naar Paramaribo te komen om gecontroleerd te worden. 'Dit zal ook niet tot onnodig oponthoud leiden en autoriteiten zullen effectief te werk gaan', stelt Roosenhof. 

0 comments:

Een reactie plaatsen