maandag 7 augustus 2017

Surinaamse Padie Boeren Associatie: 'Niet alle rijstboeren zijn uitbetaald in het kader van PetroCaribe-deal'

Molenaars/exporteurs hebben wel hun geld van de regering ontvangen


De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) spreekt vandaag, maandag 7 augustus 2017, in de Ware Tijd, tegen dat alle rijstboeren zijn uitbetaald die padie geleverd hebben aan pelmolenaars/exporteurs om in het kader van de PetroCaribe-deal te exporteren naar Venezuela. De belangenorganisatie vindt dit erg, omdat de molenaars/exporteurs wel hun geld van de regering hebben ontvangen. 

De SPBA wil dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) naar Nickerie komt om uit de eerste hand - van de gedupeerde boeren - de informatie te krijgen, in plaats van af te gaan op beweringen van molenaars/exporteurs. Volgens Algoe is in totaal 19.242 ton witte rijst en 2.648 ton padie uit het rijstdistrict naar Venezuela verscheept.

Exporteur/molenaar Bhagwatpersad Ramadhin had onlangs verklaard, dat hij alle rijstboeren reeds heeft uitbetaald. Wat collega's doen weet hij niet.

De voorzitter van de SPBA, Harinandan Oemraw, heeft de boeren die nog niet uitbetaald zijn opgeroepen zich te registeren. Dat overzicht zal naar de minister gestuurd worden.

Een rijstboer die niet bij naam genoemd wil worden heeft de redactie van de Ware Tijd verkoopbonnen getoond. 'Deze bonnen moesten we al lang ingediend hebben, maar steeds horen wij dat de molenaars nog niet zover zijn om te kunnen uitbetalen', zegt de boer. Door de slechte betalingsdiscipline van de afnemers komt hij in problemen, omdat hij niet genoeg geld heeft om benodigdheden zoals meststoffen te kopen.

Het ministerie stelde in een eerder uitgegeven bericht, dat de regering haar belofte nagekomen is om de particuliere sector te helpen zoeken naar alternatieve markten voor rijst en rijstproducten. Intussen zijn de onderhandelingen gaande voor export van andere producten dan rijst naar Venezuela.

0 comments:

Een reactie plaatsen