dinsdag 8 augustus 2017

Terrorismeverdachten mogen contact hebben met advocaten

Nog steeds zwijgt Openbaar Ministerie in alle talen over vermeende terrorismezaak


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het contactverbod van de aangehouden terreurverdachten en hun advocaten opgegeven. Dat meldt vanmiddag, dinsdag 8 augustus 2017, de Ware Tijd te hebben vernomen uit kringen van de advocatuur. 

Sinds het Openbaar Ministerie op 25 juli bekend maakte, dat vijf personen waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij activiteiten met een 'terroristisch oogmerk' mochten ze geen contact hebben met hun advocaten en familie.

De verdachten werden op 23 juli gearresteerd. In eerste instantie werd bekendgemaakt dat vijf personen waren aangehouden onder wie twee Nederlanders. Advocaten hadden via het Hof van Justitie nog geprobeerd om het contactverbod opgeheven te krijgen, maar kregen vorige week nul op rekest. Nu mag dat contact wel.

Wat de precieze tenlastelegging inhoudt is vooralsnog onduidelijk. De advocaten hebben nog geen onderhoud gehad met hun cliënten.

De ouders van de twee Nederlanders hadden onder andere advocaat Raoul Lobo in de arm genomen om hun zonen te vertegenwoordigen.

Minister van Justitie en Politie ad-interim, Ferdinand Welzijn, zei vandaag in De Nationale Assemblee vooralsnog geen mededelingen omtrent het terreuronderzoek aan het College te kunnen doen. De zaak is in onderzoek bij het Openbaar Ministerie, zei de bewindsman. Daar het OM belast is met de opsporing en vervolging van strafbare feiten, laat hij het aan deze autoriteit over om over deze kwestie mededelingen aan de samenleving te doen.

0 comments:

Een reactie plaatsen