donderdag 31 augustus 2017

Tevredenheid alom bij Hakrinbank over cijfers eerste helft 2017

Totale vermogen met 4,2 procent toegenomen tot ruim Srd 3.5 miljard

Kredietverlening met slechts 2% gestegen tot zo’n Srd 1,5 miljard


De Hakrinbank heeft goed geboerd in de eerste helft van 2017 ondanks de aanhoudende crisis. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zag de instelling haar winsten 17 procent hoger uitvallen tot Srd 29.2 miljoen, vóór aftrek van belastingen. Hogere rentepercentages op leningen en een toename van spaargeld lagen volgens het halfjaarrapport van de bank (zie onderaan) onder meer daaraan ten grondslag. Het totale vermogen nam met 4,2 procent toe tot ruim Srd 3.5 miljard. Dit berichten vandaag, donderdag 31 augustus 2017, de Ware Tijd en Starnieuws.

Algemeen-directeur Jim Bousaid is, gezien de huidige economische situatie in het land, 'tevreden' over de resultaten. Er zal Srd 6 per aandeel worden uitbetaald. Dit betekent dat de overheid, naast winstbelasting, er ook goed bij zal varen met haar 51 procent aandeel. De bank en het ministerie van Financiën hebben afspraken lopen om dit percentage terug te brengen naar het wettelijke toegestane maximum van 20. 
De koers van het aandeel van de Hakrinbank NV op de Surinaamse Effectenbeurs is in het eerste halfjaar 2017 stabiel gebleven op SRD 408.

De gevolgen van de aanhoudende crisis waren wel te merken aan de minimale 2 procent toename van uitgezette leningen, 'mogelijk door het sterk afgenomen vertrouwen van producenten en consumenten', schrijft de bank in het verslag. 

Verder bevestigt ze, dat de valutamarkt in rustig vaarwater is terechtgekomen na de forse devaluaties van de afgelopen twee jaar. Desondanks blijft de economie uit balans waarbij vooral de stijgende schulden van de overheid zorgen baren. De Vereniging van Economisten in Suriname heeft eerder ook gewaarschuwd voor de dreiging die de stijgende schulden van de overheid vormt, waardoor de economie fragiel blijft.

Ook dochteronderneming de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij NV heeft gemiddeld boven verwachting gepresteerd. Ofschoon het balanstotaal vrijwel gelijk is gebleven op ongeveer Srd 264 miljoen, is de winst vóór belasting gestegen met ruim 41% tot Srd 4,6 miljoen. 

0 comments:

Een reactie plaatsen