dinsdag 29 augustus 2017

Theo Jubitana van Hollandse Kamp nieuwe voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS)

Jubitana krijgt voorkeur boven oud-voorzitter Ricardo Pane


Theo Jubitana van Hollandse Kamp is maandag 28 augustus 2017 aangewezen als de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Hij volgt Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, op die sinds 2012 de organisatie leidde. De aanstelling van Jubitana vond plaats tijdens de vierdaagse nationale Vids-conferentie te Redi Doti. 

Sommige dorpshoofden wilden Ricardo Pane, dorpshoofd van Christiaankondre, terug als voorzitter. Hij had in 2012 overgedragen aan Artist. Uiteindelijk werd Jubitana alsnog ondersteund, zo bericht de Ware Tijd. 

'Momenteel is er geen tijd voor dyugu dyugu, omdat we eenheid moeten demonstreren om onze collectieve rechten wettelijk erkend te krijgen', zegt Carlo Lewis, nu secretaris van de VIDS. In het vorige bestuur was hij penningmeester. 

Jubitana is ook voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para (OSIP), maar zal afstand doen van die functie. Hij was vorig jaar 9 augustus, Dag der Inheemsen, één van initiatiefnemers van een vreedzame manifestatie door de straten van de binnenstad. Hiermee wilde de organisatie een signaal geven aan de regering dat ze serieus is met het opeisen van haar grondenrechten. 0 comments:

Een reactie plaatsen