woensdag 9 augustus 2017

Vader koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, overleden (89)

Zorreguieta leed aan leukemie

(Bron foto's: Clarin)

De vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, is dinsdag 8 augustus 2017 (lokale tijd) overleden in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires. Dat bevestigt de RVD (zie hierna). Zorreguieta leed aan leukemie. 

Koningin Máxima, die in het weekeinde naar Argentinië was gekomen, is in de kliniek aanwezig. Dinsdagmorgen vroeg werd ze bij aankomst gefilmd door de Argentijnse televisiezender Todo Noticias. Toen was duidelijk dat zijn toestand ernstig was.

Afgelopen weekeinde was de koningin ook bij hem, totdat zij volgens de Argentijnse media weer naar het vliegveld vertrok. Nu bleek dat zij langer aan haar vaders ziekenhuisbed wilde blijven.


Jorge Zorreguieta had al een aantal jaren leukemie. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Toen al werd voor zijn leven gevreesd en brachten media zelfs het bericht dat hij was overleden.

Zorreguieta herstelde echter en dit voorjaar was hij nog in staat naar Nederland te komen voor de festiviteiten rond de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander. Aansluitend ging hij ook met het koninklijk gezin, prinses Beatrix en zijn eigen kinderen naar Salzburg voor een korte vakantie.

Màxima was eind vorig jaar tweemaal in Argentinië. In oktober voor haar VN-werk en in december met haar gezin om de kerstdagen met haar ouders en familie door te brengen in Villa La Angostura en omgeving.Jorge Zorreguieta stond in Nederland niet zo zeer bekend als de vader van koningin Máxima, maar vooral vanwege zijn verleden. Hij was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloedige militaire dictatuur van generaal Jorge Videla. Dat Zorreguieta in die tijd in de regering zat, legde van meet af aan een grote politieke lading op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. 

Jorge Horacio Zorreguieta werd geboren op 18 januari 1928 en kwam uit een van oorsprong Spaans-Baskische familie. Met zijn eerste vrouw, filosofe Marta López Gil, kreeg hij drie kinderen. Later trouwde hij met de zestien jaar jongere María del Carmen Cerruti, met wie hij vier kinderen kreeg. Máxima (1971) is de oudste. 

Na de staatsgreep van Videla in 1976 werd Zorreguieta onderminister van Landbouw. De militairen bleven aan de macht tot 1983. Zorreguieta trad in 1981 uit de regering, maar bleef tot op hoge leeftijd in tal van functies actief en invloedrijk in de voor Argentinië zo belangrijke landbouwwereld. Mensenrechten Na het einde van het militaire bewind werden de kopstukken van het Videla-regime vervolgd voor het schenden van de mensenrechten. Zorreguieta bleef buiten schot, mede omdat hij slechts werd gezien als technocraat. Ook pogingen vanuit Nederland hem vervolgd te krijgen mislukten. Zelf ontkende Zorreguieta op de hoogte te zijn geweest van de misstanden van het Videla-regime. 

In 1999 kwam hij in Nederland in beeld, toen bekend werd dat zijn dochter Máxima een relatie had met Willem-Alexander. De commotie nam toe door uitspraken van de prins tijdens een bezoek aan New York. Hij drong bij journalisten aan op beter bronnenonderzoek inzake de gebeurtenissen. Hij verwees naar een brief in de Argentijnse krant La Nación, die later van Videla bleek te zijn. 'Een beetje dom', zei Máxima daar over. 

Politiek Den Haag was het er over eens, dat de aanwezigheid van Zorreguieta niet gewenst was bij een eventueel huwelijk van de kroonprins. Toenmalig premier Wim Kok moest zich in veel bochten wringen om Zorreguieta ervan te overtuigen weg te blijven bij het huwelijk. Uiteindelijk lukte dat. Ook daarna was hij niet welkom bij officiële gelegenheden, zoals de inhuldiging van Willem-Alexander. Voor familie-aangelegenheden kwam hij echter regelmatig naar Nederland. Zo ook dit voorjaar voor de viering van de vijftigste verjaardag van de koning. Zorreguieta was toen al ernstig ziek. Sinds 2014 werd hij behandeld voor leukemie.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter/RVD/Nu.nl/Clarin)

0 comments:

Een reactie plaatsen