donderdag 10 augustus 2017

Venezolaans Hooggerechtshof vaardigt arrestatiebevel uit tegen vierde oppositionele burgemeester

Burgemeester David Smolansky van El Hatillo ondergedoken


Venezuela's Hooggerechtshof heeft woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen David Smolansky (zie foto- Bron: Twitter), de burgemeester van El Hatillo (te Caracas) en een lid van de partij Voluntad Popular. Smolansky dreigt 15 maanden celstraf te krijgen, omdat hij zijn werkzaamheden als burgemeester van El Hatillo zou hebben verzaakt, zo bericht PanAm Post donderdag 10 augustus 2017.

'De constitutionele kamer van het Hooggerechtshof in een gezamenlijke presentatie van de rechters en magistraten die daarin zitting hebben, verklaarden dat David Smolansky in minachting wordt gehouden voor zijn acties als burgemeester van de gemeente Hatillo in de Bolivariaanse staat Miranda', aldus een verklaring van de rechtbank.

Smolansky mag ook het land niet verlaten.

De Bolivariaanse Inlichtingendienst werd gestuurd om Smolansky te arresteren, met plannen om hem vast te houden in hun El Helicoide hoofdkantoor in Caracas, waar sterke beschuldigingen van foltering zijn geweest.

Smolansky heeft niet opgetreden tegen protesten tegen het regime in zijn gemeente, met het argument dat het recht om te protesteren is beschermd in de Grondwet van de natie. Volgens het Maduro-regime had hij een burgemeesterlijke plicht om te voorkomen dat betogers de straten van El Hatillo zouden afsluiten.

Dit is de vierde burgemeester die sinds eind juli het slachtoffer is van uitspraken van het Hooggerechtshof, en allen om dezelfde redenen. Op dinsdag 8 augustus werd de burgemeester van Chacao, Ramón Muchacho, ook ontslagen en naar de gevangenis overgebracht. Hij dook onmiddellijk onder.

Burgemeester Gustavo Marcano van Diego Bautista Urbaneja, in de staat Anzoátegui, had ook een arrestatiebevel uitgereikt gekregenn. Alfredo Ramos van Iribarren, in de staat Lara, werd eind juli ook door SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) gestopt met soortgelijke bevelen van het Hooggerechtshof.


(De Surinaamse Krant/PanAm Post/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen