woensdag 30 augustus 2017

Venezuela's voormalig procureur-generaal Luisa Ortega beschuldigt regering inhuren huurmoordenaars

Luisa Ortega dient klacht in tegen regering-Maduro bij Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens

'In een land met zoveel bronnen eten onze landgenoten afval en we leven systematisch onder schending van mensenrechten'


Venezuela's voormalig procureur-generaal Luisa Ortega beschuldigde de regering maandag 28 augustus 2017 van het inhuren van huurmoordenaars om achter haar en andere gerechtelijke ambtenaren aan te gaan. 'Ik ben speciaal naar het Costa Ricaanse ministerie van Justitie en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens gekomen om een klacht in te dienen', zei ze tijdens een nieuwsconferentie in het hoofdstad van Costa Rica, San José, naast de hoofdofficier van Justitie Jorge Chavarria van dat land. 

'Ik heb informatie, dat de vervolging tegen mij wordt voortzet en dat de overheid hitmen heeft ingehuurd om mijn leven te beëindigen.'


Ortega, 59, is uit Venezuela gevlucht op 18 augustus met haar man, twee weken nadat een nieuwe loyalistische vergadering, die door Maduro is opgericht, haar uit haar kantoor heeft gezet. 

Ze was onder het regime van Maduro een fel criticus en bleef in verschillende Latijns-Amerikaanse steden beschuldigingen uiten tegen de Venezolaanse leider. 

Ortega arriveerde gisteren in Costa Rica, waar zij het Inter-Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens zou bezoeken die in dat land is gevestigd. Haar weg ernaartoe werd om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. 

De ex-procureur-generaal zei, dat de reis deel uitmaakt van haar inspanningen in Latijns-Amerika om de vermeende misbruiken van Maduro's regering te benadrukken en om steun te vragen om de democratische orde in haar land te herstellen. 

'Elke dag, lijdt Venezuela aan een gebrek aan voedsel, medicijnen, er is een ernstig gezondheidsprobleem', zei ze. 

'In een land met zoveel bronnen eten onze landgenoten afval en we leven systematisch onder schending van mensenrechten.' 'Repressie door de Venezolaanse regering' is wat 130 mensen heeft gedood en 2.000 mensen gewond zijn geraakt in protesten tegen Maduro, zei Ortega.

(De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen