dinsdag 22 augustus 2017

VIDS-voorzitter Artist stelt zich niet weer verkiesbaar

Functie van hoofdbestuurslid NDP zou Artist parten spelen binnen VIDS-bestuur


Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, houdt het voor gezien als voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS). Hij stelt zich niet opnieuw verkiesbaar, aldus dinsdag 22 augustus 2017 de Ware Tijd. De regio Para waar Artist deel van uitmaakt, heeft de kapiteins Theo Jubitana van Hollandse Kamp en Joan van der Bosch van Pikin Poika voorgedragen voor een bestuursfunctie. Elke regio draagt een of twee personen voor. 

Als parapluorganisatie van de 52 inheemse dorpen in het land zal de VIDS zich in het weekend tijdens haar conferentie te Redi Doti buigen over de samenstelling van een bestuur.

'Ik zit sinds 2005 in de top van het bestuur, eerst als ondervoorzitter en vanaf 2012 als voorzitter. Nu krijgt iemand anders de gelegenheid om voorzitter te zijn', zegt Artist. Hij doet geen stap terug, omdat hij het gevoel zou hebben niet meer te worden gedragen door collega-kapiteins. 'Dat is absoluut niet het geval.'

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat er binnen de VIDS al geruime tijd stemmen opgaan om hem te vervangen, omdat de vereniging door politieke invloed niet kritisch kan uitkomen over zaken die haar dwarszitten. Artist is hoofdbestuurslid van de NDP.

Recent heeft president Desi Bouterse de gezamenlijke verklaring en het stappenplan over erkenning van grondenrechten niet getekend, terwijl dat wel was afgesproken. Van de voorzitter van de VIDS werd een kritische opstelling verwacht, maar die bleef uit.

0 comments:

Een reactie plaatsen