woensdag 23 augustus 2017

Waidoe (Pertjajah Luhur): 'Regering maakt zich niet druk om de kritische burger'

'De regering blijft de samenleving brainwashen met haar mediakanalen'


Een positieve handelsbalans is volgens Pertjajah Luhur-parlementariër William Waidoe geen reden om te constateren, dat het al beter gaat met de Surinaamse economie. Naar zijn oordeel moet er worden gekeken naar de doelgroep van de regering bij het uitbrengen van haar boodschap. Aan mensen die kritische analyses maken zou volgens Waidoe dit verhaal niet met succes verkocht kunnen worden. Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 23 augustus 2017.

'Het is geen hoerastemming als er een Srd 60 miljoen overschot is op onze handelsbalans. Wij als kritische burgers weten, dat het geen positief resultaat oplevert, als je middelen afroomt van de importen. Zelfs op de rekken in onze winkels is dat te zien. Wanneer je minder importeert, met als resultaat dat jou volk wordt gedupeerd en jou export ook daalt, heeft het geen zin voor ons. Voor de overgrote deel dat wel zit te wachten op een voedselpakket, heeft het wel zin. Deze regering maakt zich niet druk om de kritische burger. De impact van kritiek is bijna te verwaarlozen. Je hoort het maar drie dagen. De regering blijft de samenleving brainwashen met haar mediakanalen', aldus Waidoe.

Econoom Guno Castelen heeft onlangs ook kritiek geuit op de wijze waarop er met cijfers wordt omgegaan door de uitvoerende macht. Naar zijn oordeel is er een zogenaamde positieve handelsbalans.

'Dat is niet goed, omdat je exporten niet zijn toegenomen. De importen zijn niet vervangen voor lokale productie. Mensen kunnen gewoon niet kopen. Winkels verkopen niet. Er zijn geen omzetten. Arbeidsplaatsen gaan eraan. Met het verminderen van arbeidsplaatsen krijgen wij weer een effect op de nationale koopkracht. Kortom: de hele economie stagneert', zei Castelen.

Ter ondersteuning van de stelling van Castelen is het ook goed om te kijken naar de cijfers, die onlangs door het Algemeen Bureau voor Statistieken (ABS) zijn gepresenteerd.

De overheid heeft leuk kunnen stoelen op een positieve handelsbalans van ruim Srd 60 miljoen, spreekt niet concreet over de achteruitgang in zowel importen als exporten. De exporten waren in 2014 ruim Srd 1,9 miljard en in 2015 ruim Srd 1,8 miljard. In 2016 daalden de exporten echter naar ruim Srd 1,2 miljard. Een daling van bijkans Srd 600 miljoen in exporten dus. Dit ondanks vreemde valuta met meer dan 100% duurder werd. De importen aan de andere kant zijn van Srd 1,8 miljard in 2014 en Srd 1,9 miljard in 2015, gedaald naar Srd 1,1 miljard in 2016. De keldering van de importen was ruim Srd 700 miljoen. De Srd 60 miljoen op de handelsbalans komt volgens critici ook te verwaarlozen, als er gekeken wordt naar uitgaven die de overheid heeft. Totale ontvangsten van de overheid in de eerste zes maanden van het jaar waren Srd 1.983,3 miljoen. De uitgaven waren Srd 2.964,7 miljoen. De totale buitenlandse schuld volgens de Wet op de Staatschuld is 1.557,3 miljoen Amerikaanse dollar (realistische schuld: Srd 11.679,75 miljoen). De totale binnenlandse schuld volgens de Wet op de Staatschuld is Srd 4.245,4 miljoen. De interestbetalingen en financieringskosten in de eerste helft van het jaar was al Srd 433 miljoen (binnenland Srd 117,5 miljoen en buitenland Srd 315,5 miljoen). 

Terwijl de regering dus benadrukt dat de Surinaamse economie een betere kant opgaat, moet volgens Waidoe de moeder die in een supermarkt voor de kassa staat, een Srd 50 biljet 10 maal keren voor zij het uitgeeft.

0 comments:

Een reactie plaatsen