maandag 7 augustus 2017

Website met informatie over mijnbouwrechten gelanceerd

Nieuwe website gevolg van toetreding Suriname tot EITIMet de officiële ingebruikname van een website met ‘alle’ informatie over mijnbouwrechten, moet het afgelopen zijn met speculatie en geheimzinnigheid hierover. Dat heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson vrijdag gezegd bij de lancering van de internetsite van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) op het ministerie, zo bericht de Ware Tijd zondag 6 augustus 2017. 

De lancering houdt verband met de recente toetreding van Suriname tot de EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), een internationaal vrijwillig initiatief dat streeft naar transparantie in de mijnbouw- en olie-industrie.

De website geeft een overzicht van alle locaties, waar en aan wie mijnbouwrechten zijn uitgegeven. De digitale informatiebron is behalve voor potentiële buitenlandse investeerders en concessiehouders, ook handig voor studenten die op zoek zijn naar specifieke informatie over mijnbouwrechten. Ook banken kunnen er informatie halen over de status van de mijnbouwconcessie van een cliënt.

Het gaat om informatie over onder meer goudconcessies en concessies voor middelen ten behoeve van bouwmaterialen.

Op de website komen gegevens van eerder uitgegeven mijnbouwrechten en nieuwe concessies. Bij de voorbereidingen in verband met de totstandkoming van de website zijn ook concessiehouders geïnformeerd.

De minister kondigt aan dat er algehele veranderingen op komst zijn om verwikkelingen rondom de uitgifte van mijnbouwconcessies transparanter te maken. Het ministerie streeft ernaar om alles uit het gedoogbeleid te halen door de wijze van afhandelen van bijvoorbeeld nieuwe aanvragen en verzoeken voor verlenging aan te passen. De transparantie is er ook op gericht openheid te geven over inkomsten die de overheid krijgt uit royalty's uit de mijnbouwsector.

De herziening van de Mijnbouwwet is ook onderdeel van de transparantie.

0 comments:

Een reactie plaatsen